Petr Vachůt a Ctibor Ostrý: Archeologické nálezy jsou němé. Historici nám je pomáhají rozmluvit

14. duben 2023

Archeolog Petr Vachůt společně s historikem Ctiborem Ostrým byli součástí týmu, který za pomoci georadaru určil přesnou polohu hrobky královny Elišky Rejčky v brněnské bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Čtěte také

Letos si připomínáme 700 let od založení kláštera cisterciaček na Starém Brně, s ním je také spojena jeho zakladatelka – královna Eliška Rejčka. „Její život je částečně stále obestřen tajemstvím, proto jsme se společně s kolegy z univerzity zaměřili na jedno z bílých míst kolem ní – místo jejího pohřbu. Nejsme žádní hledači záhad ani senzací, šlo o běžnou archeologicko-vědeckou práci, jen jsme se jí začali zabývat v souvislosti s výročím založeného kláštera,“ popisují hosté své objevy.

„Důležitá je diskuze. Abychom si vyměňovali názory, zjišťovali slepé uličky a nacházeli ty pravé. Archeologické nálezy jsou němé a historici nám je pomáhají rozmluvit. Bez mezioborové spolupráce se neobejdeme,“ shodují se.

Veselá je práce archeologa

Jak vnímají svoji práci? „Je to velká touha po poznání, ale taky výzva. Už moji rodiče a prarodiče mi vyprávěli příběhy z regionální historie – to už jsem tušil, co chci dělat. Vyžaduje to i trochu tvrdohlavosti. Práce historika je docela osamělá, já mám raději práci v týmu, v tom to mají archeologové veselejší,“ říká Ctibor Ostrý. „My sice pracujeme v týmu, ale zase jsme pořád venku, prší na nás, je horko nebo zima,“ dodává s úsměvem náměstek Muzea města Brna Petr Vachůt.

Poprvé po 240 letech bude v České republice, na hradě Špilberku od 1. června do 20. srpna 2023 k vidění ojedinělý soubor rukopisů, které nechala Eliška Rejčka na své náklady pořídit a věnovala je klášteru cisterciaček na Starém Brně. Více o výstavě se dočtete tady.

Mezi své pracovní sny řadí možné objevení Metodějova hrobu nebo vytvoření nové stálé expozice v muzeu. „Protože ale žiju svou prací, tak můžu říct, že můj sen už se zhmotnil – bádat v minulosti, spolupracovat na zajímavých projektech, setkávat se s lidmi. S malým týmem odborníků jsme třeba hledali hrob Zikmunda Lucemburského v Rumunsku. To jsem měl opravdu pocit, že svůj sen žiju,“ dodává Ostrý.

Jaký dar zanechala královna Eliška Rejčka Brnu a jak vypadala její „praporková metoda“? Jaké unikátní informace o ní a její době odborníky nepřestávají překvapovat? Poslechněte si Apetýt s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.