Pěkná notečka z obýváku Josefa Holcmana

19. říjen 2023

Josef Holcman je životním požitkářem a osobností regionu. Zapadne do společnosti jmen, jakými byli a jsou Miroslav Zikmund, Ludvík Vaculík, Karel Pavlištík či Břetislav Rychlík. Právě jejich bytí Holcman obtiskuje i do svých literárních počinů. 

Josef Holcman (*1952) se narodil  v Kyjově. Jeho dětství a vlastně celý život je spjat s obcí Skoronice u Kyjova. Je vystudovaný právník a dlouholetý soudce, ale také spisovatel, divadelník, vinař a fotbalový fanoušek.

Čtěte také

Jeho otec i děda byli sounáležití s dědinou a vrostlí do regionu, z něhož vzešli. Josefův děda, po kterém mimo jiné zdědil své křestní jméno, zastával funkci poslance prozatímního národního shromáždění. Otec Vojtěch působil dlouhá léta jako předseda místního národního výboru ve Skoronicích.

Náš hostitel věnoval už pěknou řádku svých textů místu, zemi i lidem, ze kterých vzešel. Píše o všem dobrém, ale také o křivdách, které se na Slovácku i Valašsku staly.

Josef Holcman je autorem mnoha literárních počinů (O jízdě králů, Hýlom hálom aneb Kyjov v jízdě králů, Cena facky, Osobní poplach, Třetí cesta), z nichž byly mnohé zdramatizovány. Působil jako divadelník především ve zlínském divadle a spolupracuje také se Slováckým divadlem v Uherském Hradišti. Dlouhodobě se věnuje fenoménu Jízdy králů a dalším sociálním rituálům.

Spustit audio

Související