Ozbrojenci se samopaly doprovodili sošku Věstonické venuše z Brna do Opavy

4. červenec 2014

Soška Věstonické venuše, nejvzácnější doklad pravěkého umění na našem území, se dnes za přísných bezpečnostních opatření přestěhovala z Brna do Opavy. Národní kulturní památku zapůjčilo Moravské zemské muzeum na výstavu do Slezského zemského muzea v Opavě. Tam začíná putovní výstava, která během léta představí největší poklady českých muzeí.

Téměř 30 tisíc let stará soška nevyčíslitelné hodnoty opouští depozitář Moravského zemského muzea jen výjimečně. „Můžeme prosím otevřít, abyste viděli, že fakt vezeme originál Věstonické Venuše,“ říká zástupkyně ředitele brněnského muzea Eva Pánková, která k vzácnému unikátu pustila jen několik novinářů.

„Z těch nejstarších keramických předmětů na světě, ještě paleolitických, to ještě skoro nikde keramika nebyla, je tato nejvyspělejší,“ popisuje sošku vedoucí archeologického oddělení Martin Oliva a po celou dobu převozu ji nepustí z ruky.


Věstonická venuše je vysoká 11,5 cm. Zvýrazňuje typicky ženské tvary, je proto považována za symbol plodnosti. Je jedním z nejvzácnějších archeologických nálezů střední Evropy. Podle odborníků je stará až 29 tisíc let.

„Nikdo jiný, ani žádní výstaváři, nikdo jiný se té sošky prostě nesmí dotknout,“ dodává Eva Pánková.

Do opavského muzea doprovodila Věstonickou Venuši čtyři auta plná ozbrojených mužů v kuklách a se samopaly. Podle Martina Olivy jsou bezpečnostní opatření přiměřená.

„Jsou dvě možnosti, buď se to udělá s bezpečnostními opatřeními veřejně, nebo zcela tajně, aby to nikdo nevěděl. My jsme zvolili tu druhou možnost.“

Archeologové našli keramickou sošku nahé ženy v Dolních Věstonicích v roce 1925. Vystavuje se jen při velmi vzácných příležitostech. Naposledy to bylo v roce 2013 v Londýně.

Martin Oliva z Moravského zemského muzea ukazuje Věstonickou venuš
autor: gaj
Spustit audio