Opoziční zastupitelé v Podolí zvažují, že kvůli developerské výstavbě vyvolají referendum

Část obyvatel Podolí u Brna protestuje proti nové výstavbě na kraji vesnice. Soukromý investor chce na poli u hřbitova postavit na osmi hektarech 95 rodinných domů. Bydlet by v nich mohlo až 300 lidí. S vedením obce se snaží dojednat podmínky, které ukotví v plánovací smlouvě. Opoziční zastupitelé tvrdí, že projekt je i tak pro Podolí nevýhodný a zvažují vyvolání referenda.

„Obec po developerovi chce pozemek pro mateřskou školku,“ říká starosta Vítězslav Eliáš z hnutí STAN. Školku by ale stavěla obec na své náklady. Což vadí opozičnímu zastupiteli Radku Bočkovi ze sdružení Podoláci. „Když už někdo chce postavit takhle masivní projekt, ať to vykompenzuje něčím, co prospěje všem v Podolí. Například, ať odhluční dálnici.

Starosta namítá, že dostane do rozpočtu víc peněz z daní od státu, když si noví lidé v Podolí zřídí trvalé bydliště. Investor Adam Adday by za to dal budoucím obyvatelům slevu při prodeji domu. „Pokud občan nebude mít trvalé bydliště v Podolí, tak na nás budou padat určité sankce.“

Opozice trvá na tom, že domů se má v lokalitě stavět méně, anebo ať míru zástavby určí architektonická soutěž.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související