Problematický a nevěrohodný. V Podolí u Brna se rozhořel spor o plánovanou výstavbu asi stovky rodinných domů

Výstavba zhruba stovky domů v Podolí u Brna rozhádala sousedy i vedení obce. Developer chce na polích za hřbitovem v lokalitě Nad Paloukem postavit nový obytný komplex. Některým lidem a především opozici se ale nelíbí počet domů, jejich vzhled a taky podle nich nevěrohodné okolnosti celého plánu.

Na poli na mírném kopci nad podolským hřbitovem je ze všeho nejvíc slyšet hlavně hluk projíždějících aut po nedaleké dálnici D1. Plocha o rozloze asi devět hektarů má do budoucna sloužit k bydlení. Soukromník plánuje výstavbu až 117 rodinných domů pro asi 300 lidí. Pro srovnání: v Podolí u Brna žije 1 200 obyvatel, jak vyplývá z posledního sčítání lidu. Do domků by se noví majitelé měli nastěhovat v pěti etapách, firma podolského rodáka Adama Saida chce začít stavět do dvou let.

V rozporu s územním plánem

Projet je však podle některých obyvatel příliš velký. Z územního plánu už od roku 2006 sice vyplývá, že v lokalitě se stavět může. Míru zástavby ovšem zpřesňuje územní studie z roku 2021, která mluví jen o 48 domech. Územní plán pak o 65 domech. „Množství domů je v rozporu s územním plánem. A ten urbanistický styl rozhodně není vesnický. Dovedu si představit, že by to vypadalo pěkně někde u Prahy jako vládní čtvrť. A nikdo neřeší dopady dopravy, taky tam chybí občanská vybavenost,“ tvrdí opoziční zastupitel Radek Boček z uskupení Podoláci.

Developer chce na polích za hřbitovem v lokalitě Nad Paloukem v Podolí u Brna postavit nový obytný komplex

Podle něj projekt podporuje dlouholetý starosta obce Vítězslav Eliáš z hnutí STAN. Boček mluví o „umetání cestiček“, když podle něj Eliáš doprovázel Saida na odbor územního plánování. S tím Eliáš nesouhlasí. „Možná byl nešťastný začátek toho celého řešení a představení, kdy pracovní projekt, který měl být pracovní, se stal veřejným, a vzbudil velké obavy, které byly zbytečně šířeny některými z občanů,“ připouští starosta, že obyvatelé dřív neměli dost informací, stejně jako zastupitelé.

Počet domů je nezávazný

„Nechali jsme si udělat právní rozbor a po stanovení východisek, která obec má, se diskuze zklidnila. Podle právníka jsou počty domů v územní studii nezávazné. Tento počet domů je tedy opravdu nezávazný a za splnění prostorových regulativů může v této lokalitě vzniknout třeba devadesát domů. Toto je i pro developera i pro nás jakožto obec jakýsi startovací moment k diskuzi o tom, jak ta zástavba bude vypadat,“ říká Eliáš, že obrázky desítek domů s rovnými střechami a možným wellness centrem na okraji u parkovišť ještě není definitivní vzhled lokality.

Spolupráce obce a developera

Podle Eliáše je lepší, pokud obec se soukromníkem bude spolupracovat. „Pokud developer dodrží platná regulativa, tak obec nemůže vůči tomu vůbec nic, jenom se námitkami či připomínkami ovlivňovat další vývoj. Anebo se obec může stát partnerem developerovi a může s ním jednat o případných změnách a vývoji té zástavby,“  dodává starosta.

Nedostatek informací

Kvůli projektu přišly desítky rozhořčených lidí na červnové jednání zastupitelstva. „My jsme se poprvé jako opozice dozvěděli 14. května, že se tu má v Podolí stavět nová čtvrť. Materiály jsme dostali týden před plánovanou pracovní schůzí, kde nám developer začal představovat projekt a tam jsme se dozvěděli, že to s ním starosta už řeší od loňského podzimu,“ kritizuje Boček, že lidé neměli dost informací.

Starosta Eliáš se brání, že obec už developerovi poslala osmnáct požadavků, které chce při výstavbě zohlednit. Je to třeba řešení kapacity mateřské školy, anebo návrh na postavení jenom šedesáti domů.

Požadavky, které chce při výstavbě komplexu zohlednit starosta Podolí u Brna

Rodák a rezidenční čtvrť

Novou rezidenční čtvrť chce v Podolí postavit Adam Said, tamní obyvatel a rodák. Vlastní většinu potřebných pozemků, zbylé má podle svých slov ‚zasmluvněné‘. Pozemky jsou v katastru nemovitostí napsané na jeho příbuzné. Za projektem má stát firma Podolí nad paloukem, která vznikla na začátku července. „Výstavba je zcela v souladu s plánovacími dokumenty obce.

Sám tu teď stavím svůj rodinný domek. Narodil se tu můj děda, bydlí tu moji rodiče a kamarády mám od školky. Moc mi záleží na tom, jak to bude vypadat a záleží mi na obci. Chci, aby v té zástavbě byla spousta zeleně,“ říká Said k celému projektu.

Podle něj může firmě ekonomicky vyjít stavba asi stovky rodinných domů a k nim i parkoviště. „Ten projekt je ale určitě možné pozměnit. Nebráníme se tomu. Čekáme, až si sedneme k jednomu stolu se zastupiteli a řekneme si, které věci by byly maximálně výhodné pro obec. Ale musí tam být zachovaná ekonomika,“ připouští Said a doplňuje, že obec může na celé věci vydělat třeba tak, že díky většímu počtu obyvatel dostane od státu víc peněz z rozpočtového určení daní.

Čtěte také

Jak to vidí obyvatelé

Opozice v Podolí poukazuje ještě na jednu věc. A to výsledky dotazníkového šetření mezi obyvateli z roku 2019. Z něj vyplynulo, že většina lidí podporuje výstavbu v obci buď v její zastavěné části na volných prostorách, anebo že nechtějí novou výstavbu vůbec. Menší podíl lidí pak byl pro rozvoj obce. Podle Bočka tak vedení radnice jde proti vlastním obyvatelům. Přirovnává současnou situaci k roku 2015, kdy tehdy Eliáš prosazoval výstavbu kasina. Obyvatelé v referendu nakonec hlasovali proti.

„Holasický scénář“ nehrozí

Před několika týdny se ve schránkách podolských obyvatel objevily ze dvou stran potištěné letáky, nadvakrát přeložený list papíru formátu A3. „Otec pana Saida byl účasten developerského projektu v Holasicích, který nakonec dopadl tak, že to dodneška není dostavěné. Chtěli jsme to dát lidem na vědomí, protože na webových stránkách obce v diskuzi se starostou byl ten dotaz smazán,“ vysvětluje Boček, proč s kampaní začali.

V letáku jsou popsané informace o firmě Saidova otce včetně vytištěné části článku Mladé fronty DNES. Podle Adama Saida jde jen o nízkou anonymní kampaň. „Já sám jsem to ani do schránky nedostal. Můj otec byl akcionářem ve společnosti, která pozemky v Holasicích vlastnila, ale nestavěla tam. Prodala je dál, a co potom udělaly ty firmy, to už ani nevím,“ brání se Said, že v Podolí žádný „holasický scénář“ nehrozí.

„Vím o tom. Navštívili jsme paní starostku v Holasicích a chtěli jsme znát všechny informace. Dospěl jsem k názoru a budu to i tvrdit, že právě trváním na současné platné studii a počtu maximálně padesáti domů maximalizujeme riziku vzniku ‚Holasic‘ právě v Podolí. Nechci tedy připustit, aby byl projekt v Podolí přeprodán někomu, komu bude obec naprosto jedno. Chci využít toho, že Said je Podolák a je ochotný se bavit,“ okomentoval obavy z „holasického scénáře“ starosta Eliáš.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio