Onkocentra

13. květen 2006

Dnešek je posledním dnem konání Brněnských onkologických dnů. Začaly v jihomoravské metropoli už ve čtvrtek a jedním z bloků diskuse, byly otázky organizace onkologické péče v České republice. Jejím základem jsou nyní oficiálně určená onkologická centra.

Díky iniciativě České Onkologické společnosti od letošního roku v České republice existuje 18 onkologických center pro léčbu zhoubných nádorů dospělých pacientů. Je to výsledek mnohaleté snahy odborníků, kteří tvrdí, že tyto závažné nemoci lze dobře léčit jen na vysoce specializovaných pracovištích, kde je jak potřebná drahá technika, tak zkušení lékaři. Jak říká předseda České Onkologické společnosti Jiří Vorlíček, těžko si kdo dobře poradí s diagnózou, se kterou se setkává jen zřídka.

"Když někdo léčí rakovinu často, léčí ji dobře. Takže jsme se rozhodli, že půjdeme po vzoru západní Evropy a pokusíme se tu nejdražší a nejsložitější péči koncentrovat do center, aby byla kvalitnější a ekonomicky výhodnější."

Podle některých odborníků dokonce i těch 18 center je příliš. Myslí si to například děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno Jan Žaloudík. "Je to vlastně pro 15 krajů 18 center a my neumíme řešit věci třeba aby v Praze bylo jedno centrum nebo v Brně bylo jedno centrum, protože jsou to silná města. Je to politika. Dovedu si představit, že při větší vybavenosti by těch center mohlo být méně, ale to je asi další budoucnost."

Spustit audio