Odstartovaly volby. V Jihomoravském kraji lidé vybírají krajské zastupitele a čtyři senátory

Lidé v České republice dnes volí nové složení krajských zastupitelstev a jedné třetiny senátu. Ve 14 hodin se otevřely volební místnosti.  O místa v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje se uchází 16 stran, hnutí a koalic.

Do společenské místnosti domu s pečovatelskou službou v Adamově za první více než hodinu dorazily desítky lidí. Chtěli odvolit co nejdříve, protože například na víkend odjíždějí z města pryč.

V pečovatelském domě platí pro tento víkend kvůli volbám výjimečná pravidla. Zaměstnanci jej rozdělili na dvě části. Po voliče je připravený hlavní vchod. Pro klienty a jejich návštěvy pak boční vchod do oddělené části domu. Jeho vedení tak chce chránit klienty před případnou nákazou koronavirem. Do společných prostor se budou moct vrátit až v pondělí. Po skončení voleb je totiž musí vydezinfikovat místní hasiči. 

Dnes můžou lidé volit do 22 hodin. Zítra budou místnosti otevřené od 8 hodin ráno do 14 hodin odpoledne. Následně se místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů. O vítězi voleb do krajského zastupitelstva by mělo být rozhodnuto ještě tento víkend. O novém složení jedné třetiny horní komory parlamentu budou lidé hlasovat ještě příští víkend v druhém kole senátních voleb.

Noví senátoři

Jižní Morava bude mít také nové zástupce v senátu. V kraji lidé volí nejen nové obsazení krajského zastupitelstva, ale také čtyři nové senátory. O hlasy voličů do horní komory parlamentu bojovali kandidáti v jednom z obvodů v Brně-městě, dále pak v obvodu Vyškov a Znojmo. Část voličů z Hodonínska také vybírá senátora pro mezikrajský volební obvod číslo 81 - Uherské Hradiště.

Odvoleno v autě

Letošní volby jsou mimo jiné speciální tím, že část obyvatel už volila ještě před otevřením volebních místností. Lidé v nařízené karanténě měli možnost volit už ve středu a ve čtvrtek.

Například na speciálně zřízených místech, takzvaných drive-in stanovištích, odevzdávali voliči hlasovací lístky z auta. Tuto možnost na jižní Moravě využilo podle mluvčí hejtmanství Moniky Brindzákové 400 lidí. Karanténu má od hygieniků nařízeno osm set lidí, dalším ji nařídili praktičtí lékaři. 

Sucho, doprava a Velká cena

K volbám patří také kampaň a debaty. Předvolební diskuze v Jihomoravském kraji směřovaly především k suchu. Řešila se také otázka dopravy, a to jak dostavby obchvatů měst, tak stavba dálnic a získávání peněz na opravy silnic druhé a třetí třídy. V debatách zaznívaly také postoje k modernizaci veřejné dopravy, podpoře sociálních služeb a hospodaření nemocnic. Klíčová byla také otázka budoucnosti a podpory Velké ceny České republiky silničních motocyklů nebo rozvoj brněnského letiště.

autor: Petr Tichý
Spustit audio