Odešla další herecká legenda, vracovský rodák Josef Somr

16. říjen 2022 12:58

Legendární výpravčí Hubička z Ostře sledovaných vlaků, ale také velký slovácký patriot. To byl Josef Somr, který zemřel ve věku 88 let.

Jeho dnešní úmrtí potvrdila jeho manželka. Josef Somr byl jedním z posledních žijících zástupců své herecké generace.

Ocenění Josefa Somra

Josef Somr byl držitelem ceny Thálie za celoživotní mistrovství a dalších Thálií za konkrétní role, Českého lva za přínos kinematografii, medaile Za zásluhy a dalších ocenění včetně ceny Neviditelný herec za působení v rozhlase.

Vracovský rodák vystudoval gymnázium v Kyjově, brněnskou JAMU, hrál i v brněnském Divadle bratří Mrštíků. A přes Pardubice pak přešel do Prahy, kde od roku 1965 strávil většinu života, největší díl v Národním divadle.

Do svého kraje se však vracel. Opakovaně mířil na slovácké jízdy králů, podpořil například vybudování památníku na místě internačního tábora ve Svatobořicích.

Za razítkovou scénu dostal na Slovácku vynadáno

V divadle, televizi i ve filmu vytvořil desítky postav. Proslavila ho hned jedna z prvních, výpravčí Hubička v oscarových Ostře sledovaných vlacích. Podle pamětníků však Somrův otec pracoval na dráze a po premiéře synovi málem nafackoval za slavnou razítkovací scénu.

Právě ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jejich výčet by zabral několik stran. Objevil se například ve filmech Údolí včel, Adelheid nebo Žert, ale také v řadě komedií včetně slavné série o básnících. Profesor Ječmen byla také jeho posledním vystoupením ve filmu (Jak básníci čekají na zázrak z roku 2016). Jeho tvář zůstane navždy spojena i s vysloužilcem Servácem ve filmu Tři veteráni.

Josef Somr rád pracoval v rozhlase. Namluvil pohádky i četby na pokračování a výkon předvedl třeba v rozhlasové hře Tři na lavičce.

Josef Somr

Josef Somr (1934-2022)

Josef Somr se narodil 15. dubna 1934 ve Vracově na Slovácku. Původně snil o práci na železnici, což mu nakonec splnila jedna z prvních rolí ve filmu Ostře sledované vlaky.

Vystudoval JAMU, vystřídal divadla v Českém Těšíně, Brna a v Pardubicích. Pak už působil v Praze, nejdříve v Činoherním klubu a pak v Národním divadle.

První role ve filmu se pojí ke kategorii sukničkářů a podvodníků, pak ale dostal i další typy rolí.

Kromě těch nejslavnějších jde připomenout například trafikanta Soumara ze seriálu Byl jednou jeden dům, Venta v Tajemství ocelového města, kuchaře Křikavu v Rozpacích kuchaře Svatopluka, ředitele Dřevoplechu ve filmu Vesničko má středisková a mnoho dalších.

 

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy