Od roku 2027 z Brna na jih rychleji. Stavba vysokorychlostní trati bude stát nejméně 20 miliard korun

Vlaky z Brna na jih Moravy by do roku 2027 měly jezdit rychleji. Uvedli to zástupci Správy železniční dopravní cesty.

Na úseku z Brna do Vranovic bude maximální rychlost vlaků díky nové vysokorychlostní trati až 320 kilometrů za hodinu. Od Vranovic do Břeclavi pak o něco vyšší než současných 160 kilometrů v hodině.

„Z Brna do Vranovic se bude jednat o novou trať, za Vranovicemi se jedná o modernizaci stávající trati na 200 km/h, která má pokračování v těch samých parametrech na Slovensko, respektive do Rakouska. Se zahraničními partnery jednáme a ty projekty na jejich straně jsou v různé míře realizace, ve dvou případech jsou schváleny,“ přidává detaily ředitel odboru strategie správy železnic Radek Čech.

Železničáři za modernizaci trati jižně od Brna zaplatí nejméně 20 miliard korun. Jízda mezi Brnem a Břeclaví by díky tomu měla být o polovinu kratší.

Do roku 2030 by měly také začít práce na hlavním úseku plánované vysokorychlostní trati z Prahy do Brna. Podle Čecha se náklady odhadují na 150 miliard korun, práce by mohly být hotové v roce 2033 nebo 2034. Díky rychlosti 320 km/h by se lidé mohli z hlavního města dostat do centra jižní Moravy za necelou hodinu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio