Oblastní charita Brno má málo dobrovolníků

21. září 2006

V těchto dnech proto zahajuje velkou náborovou akci, která by měla situaci zlepšit. V řadě oblastí své činnosti se bez nich totiž neobejde.

Součástí projektu je i systematické vzdělávání zájemců v oblasti charitativní práce, což může být dobrým odrazovým můstkem pro ty, kteří by se této činnosti později chtěli věnovat profesionálně.

Kdo vlastně by se měl stát dobrovolníkem? Myšlenka "budu někde pomáhat" je krásná, ale realita bývá často jiná. Hledáte lidi, kteří už to zkusili nebo lidi s určitým typem vzdělání či zaměření? Na tyto otázky odpovídá manažerka projektu "Oslovení dobrovolníků" Michaela Cyprová:

"Veřejnost si často myslí, že dobrovolníky jsou pouze studenti středních nebo vysokých škol. Já mám ovšem takovou zkušenost, že to jsou i lidé, buďto bez práce anebo ti, kteří odcházejí do důchodu nebo předčasného důchodu. V tu chvíli si vlastně uvědomí, že byli zvyklí někde pracovat, stýkat se s lidmi, pomáhat a chybí jim to. Proto přijdou k nám na dobrovolnické centrum a hledají, jak by mohli být ještě užiteční.

Třeba já jsem začínala v Oblastní charitě Brno také jako dobrovolník. Přistěhovala jsem se do Brna, nemohla jsem sehnat práci a po nějakém čase, kdy jsem vykonávala dobrovolnictví v Oblastní charitě Brno, mi bylo nabídnuto zaměstnání."

"Dobrovolníci se nám mohou přihlásit přímo osobně nebo telefonicky na dobrovolnickém centru Oblastní charity Brno. Mohou to také udělat na našich webových stánkách www.charitabrno.cz pod odkazem "dobrovolnictví", kde vyplní a zašlou elektronický formulář.

Při první schůzce v dobrovolnickém centru je s nimi udělán krátký pohovor, aby se zjistilo, kam toho kterého dobrovolníka směřovat a co by vlastně chtěl dělat. Spousta lidí totiž přijde s nějakou iluzí a potom zjistí, že to není tak jednoduché, jak si mysleli,"doplnila závěrem manažerka projektu "Oslovení dobrovolníků" Michaela Cyprová.

Spustit audio