Obce v národních parcích mohou žádat o dotace. V Podmolí na Znojemsku bude úsporné osvětlení

18. listopad 2019

O celkem 100 milionů korun mohou ode dneška žádat obce, které jsou v národních parcích. Peníze mají pomoci rozvíjet turistické trasy, cesty a veřejná prostranství.

V minulém roce peníze získalo například Podmolí v Národním parku Podyjí. Za zhruba milion korun nakoupilo nové pouliční osvětlení, které má být úspornější a nebude zbytečně vytvářet světelné znečištění.

Hranici NP Podyjí u Podmolí na Znojemsku bude lemovat nové osvětlení

Vytyčené kolíky s reflexní žlutou barvou značí místa, kde bude 160 metrů dlouhý chodník. „Ty oranžové potom svítidla, která zde budou umístěna,“ ukazuje rukou směrem k hranici Národního parku Podyjí nezávislý starosta Podmolí Tomáš Šturala. Dělníci by měli začít pracovat ještě v listopadu.

„Hlavním důvodem bylo zvýšit bezpečnost chodců, jak našich občanů v Podmolí, tak i turistů, kteří chodí z autobusové zastávky směrem do národního parku.“ Nové lampy budou muset splňovat určitá specifika. „Dle mého je důležité snížit co nejvíce světelný smog, aby světlo mířilo pouze dolů na zem a nešlo nahoru do oblohy,“ doplňuje starosta Podmolí.

Nová cesta k mašovickým pastvinám

V Mašovicích, které jsou jen několik kilometrů vzdálené od Podmolí, z peněz ze státního fondu opravili cestu k pastvinám divokých koní. „Ta komunikace začala být v havarijním stavu. Museli jsme znovu odstranit nánosy hlíny na krajích a celou komunikaci přeasfaltovat,“ popisuje opravy mašovický starosta Libor Jurka za KDU-ČSL. Na rekonstrukci dostala obec ze státního fondu životního prostředí bezmála milion osm set tisíc korun. O peníze bude žádat také letos.

Podle ředitele fondu Petra Valdmana jsou navýšené i limity pro některé žádosti. „Nově jsme letos navýšili horní hranici podpory u dvou aktivit: na rozvoj vybavenosti a infrastruktury obce přispějeme na jeden projekt až 5 milionů korun, u rozvojových studií a územních plánů až 1 milion korun.“

O dotace mohou obce žádat do konce března 2020 nebo do vyčerpání připravených 100 milionů korun.

autor: tip
Spustit audio

Související