O parcelu nebyl ze strany města zájem. Soukromé parkoviště na Jugoslávské v Brně vystřídá sběrna papíru

12. listopad 2019

Nedaleko Dětské nemocnice v Brně zmizelo placené parkoviště. Politikům se nelíbilo, že na městských pozemcích vybírá parkovné soukromá firma. Parcelu pronajala soukromníkovi městská společnost Technické sítě Brno. Po kritice mu vypověděla smlouvu. Jak ale zjistil Český rozhlas, obratem s ním uzavřela dohodu novou. Tentokrát na provozování sběrny papíru.

„Běžně tu člověk jezdí třeba patnáct i dvacet minut, než se mu podaří někde zastavit. Teď jsem teda zaparkovala po deseti minutách hledání, to jsem měla štěstí,“ kroutí hlavou jedna z maminek, která zaparkovala před Dětskou nemocnicí. Parkování v okolí, kde ještě nejméně rok nebudou modré zóny, je složité i pro obyvatele čtvrti Brno-sever.

Čtěte také

Právě v těchto místech si letos firma Dagispol otevřela placené parkoviště pro asi dvacet aut. Na pozemcích města, kde dřív sídlil autobazar. To kritizoval třeba náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL. „Technické sítě jsou stoprocentně vlastněná společnost městem Brnem a vůbec nerozumím, proč to pronajala soukromému provozovateli a ne městu, městské části nebo firmě Brněnské komunikace, které tam mohly parkoviště provozovat,“ namítal už dříve Hladík.

Firma Dagispol se letos k pozemku dostala na doporučení majitele autobazaru, který na ploše na rohu Jugoslávské a Merhautovy ulice přestal podnikat. „My jsme s novým nájemcem projednali jeho nové aktivity. Automaticky jsme mu řekli, že nájemné bude zdraženo a výpovědní lhůta bude zkrácena z 12 měsíců na tři, což on respektoval a s těmito podmínkami jsme uzavřeli novou smlouvu,“ potvrdil už dříve generální ředitel Technických sítí Brno Pavel Rouček. Nabídka na pronájem tedy nevisela nikde veřejně. Podle Roučka v tom firma nepochybila. O parcelu naproti lékárnám a soukromému Domu zdraví navíc žádná jiná městská firma nebo městská část zájem neprojevila.

Oplocené parkoviště bylo od jara několik měsíců většinou prázdné. Firma Technické sítě Brno v květnu po kritice prohlásila, že smlouvu s Dagispolem vypoví. To udělala. V srpnu ale uzavřela smlouvu novou, přiznává předseda představenstva Michal Marciniszyn z Pirátské strany. „Ten účel, který nám sdělili je, že tam bude sběrna papíru.“

Smlouva na dobu určitou

Nová smlouva je teď uzavřená ne na dobu neurčitou, ale na jeden rok. A s dražším nájemným. Místo jednadvaceti tisíc je to pětadvacet tisíc korun měsíčně. Nad údajnou sběrnou papíru ale ještě v říjnu visely cedule lákající na parkování. Firma Dagispol taky nedávno zakryla plot areálu zelenou látkou. Škvírami se dá zahlédnout jen pár zaparkovaných aut, nebo unimobuňka a dřevěný přístřešek. Informace o sběru papíru nikde zvenčí nevisí. Na vjezdové bráně je jen bílá nepopsaná tabulka. Jednatel firmy Adam Adámek na dotazy Českého rozhlasu nereagoval. Dřív řekl, že se nebude k věci vyjadřovat.

„Firmě Dagispol se to nelíbilo. Jejich hlavní argument byl ten, že ta smlouva trvala velmi krátce a že měli velké investice, které se jim za to krátké období, což bylo asi pět až šest měsíců, nemohly splatit. To byl z mého pohledu oprávněný argument,“ tlumočí Michal Marciniszyn, proč nakonec Technické sítě Brno smluvní vztah s Adámkem obnovily. Městská firma taky upustila od avizovaného záměru zřídit na ploše parkoviště pouze pro své zaměstnance.

„Ten náš prvotní záměr s parkování pro zaměstnance se ukázal, že není natolik potřebný, takže minimálně příští rok toto místo my jako firma nebudeme potřebovat. My se teď zaobíráme myšlenkou, že bychom tam nějaké parkoviště zřídili, budeme to řešit s Brněnskými komunikacemi, které provozují řadu parkovišť v městě,“ doplňuje Marciniszyn.

Jakmile příští rok v září vyprší smlouva s Dagispolem, mohlo by podle Marciniszyna jednu tramvajovou zastávku od Dětské nemocnice  vzniknout městské parkoviště. Pravděpodobně hlídané, nebo časově omezené. A to proto, že uprostřed parcely je vstup do podzemních kolektorů, ke kterým technici v případě nutnosti potřebují téměř okamžitý přístup. Z toho důvodu podle Technických sítí Brno není možné, aby na ploše parkovala auta neomezeně a bez placení celý den.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio