O milencích z Hložku nebo o šílené rybářce na Bítově. Padesát moravských pověstí vyšlo na CD

2. listopad 2022

Pestrost a rozmanitost Moravy s bohatou lidovou tradicí a slovesností vepsaná do lidových příběhů předávaných z generace na generaci. Tak by se dal charakterizovat soubor padesáti pověstí, který vyšel jako audiokniha na mp3 CD pod názvem 50 moravských pověstí.

Známé příběhy z větších měst, ale i ty úplně neznámé z malých vesniček nebo lesů se už delší čas objevují ve vysílání Českého rozhlasu Brno v pořadu Srdcovky Zdeňka Junáka. Divadelní a filmový herec dodává svým charakteristickým hlasem příběhům nebývalou atmosféru. Ve vysílání tyto příběhy předčítá živě, což jen potvrzuje hereckou profesionalitu Zdeňka Junáka.

Výběr a úprava pověstí ve vysílání i v audioknize je dílem dramaturga Srdcovek Zdeňka Truhláře. Důraz klade především na pestrost příběhů i míst, odkud pocházejí, a hlavně na jejich původ v Jihomoravském či Zlínském kraji, případně nejbližším okolí hranic těchto území. Zkrátka z oblastí, kde si mohou posluchači naladit vysílání Srdcovek Zdeňka Junáka. Audiokniha se tak pomyslně zastaví třeba v Čebíně, Vnorovech, Lednici, Lanžotě, ve Zlíně, Vsetíně, Valašských Kloboukách a na mnoha dalších místech. Posluchači se dovědí o založení Pernštejna, loupežnících u Černé hory, o milencích z Hložku nebo o šílené rybářce na Bítově.

Audiokniha obsahuje 50 pověstí, které dohromady přesahují dvě hodiny vyprávění. Režie se ujal dlouholetý režisér brněnského rozhlasového studia Zdeněk Kozák, pod jehož vedením vznikla celá řada uznávaných rozhlasových děl. CD pověstí je jedinečnou sbírkou příběhů, které potěší malé i velké posluchače a všechny milovníky Moravy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.