Nový přístup v sociálním bydlení. Brno hledá soukromé byty. Zn.: Pro chudé

4. říjen 2023 15:00

Brno hledá soukromé majitele nemovitostí, kteří by byli ochotní poskytnout své volné byty sociálně slabým. Magistrát a nezisková organizace IQ Roma Servis spustily dva pilotní projekty, které mají dohromady pomoct pětačtyřiceti klientům. Aby vše hladce fungovalo, budou oběma stranám pomáhat kurátoři, kteří zajistí i garantovaný nájem.

„Pro podporu pronajímatelů jsme založili garanční fond, do něj jsme vložili 1,8 milionu korun. A my těm pronajímatelům garantujeme, že jakmile tam nedojde k platbě nájemného, nebo se v bytě něco zničí, nebo jsou tam jiné problémy, tak okamžitě vyplácíme tu garanci. A staráme se o ty byty takovým způsobem, aby to ani v sousedství nebyl problém,“ vysvětluje hned v úvodu koordinátor a sociální pracovník z IQ Roma Servisu Jan Milota. Peníze na to získali z evropských dotací. Bydlení chtějí najít třiceti domácnostem v Brně, Bučovicích, Břeclavi a Zastávce u Brna.

Zájemců ze strany majitelů nemovitostí je ale zatím velmi málo. V krajském městě ani po několika měsících hledání nepochodili. „V Břeclavi a Bučovicích to vypadá trošku lépe. Momentálně se snažíme provádět rozhovory s realitními makléři a pronajímateli, abychom zjistili, jak by ta naše nabídka měla vypadat,“ připouští Milota, že zatím nejde o lehký úkol.

Čtěte také

IQ Roma Servis chce pronajímatelům i nájemníkům nabídnout kompletní podporu, zkušenosti už mají třeba z programů jako Housing First. Organizace teď hledá spíš takové majitele bytů, kteří neočekávají vysoký výdělek. „Normativní náklady na bydlení se v posledním roce natolik zvýšily, že domácnosti bez jakýchkoliv jiných příjmů, což bývá často velký problém, jsou schopné zaplatit až 25 tisíc korun měsíčně za nájemné a služby. Takže to je ta naše cílová částka. Víme, že to v současném stavu trhu v Brně nemusí vždy stačit. Ale nehledáme luxusně vybavené byty na nejlukrativnějších parcelách. Snažíme se najít rozumný kompromis. Nabízíme za to, že pronájem bude dlouhodobý, že se od začátku budeme starat o to, aby tam byly nějaké prodlevy s placením, tedy nebude situace vyhrocená tím, že se někdo musí odstěhovat a pak se tři měsíce čeká na někoho jiného, všechno zajišťujeme my,“ doplňuje Milota.

Z dřívějších projektů jako Rapid Re-Housing a Housing First, se kterými Brno jako první město v Česku začalo v roce 2016, zůstalo zabydlených 80 domácností. Vedení Brna na to teď navazuje, pomocí podobných nebo stejných metod má v plánu zabydlet dalších 60 domácností společně s těmi, kterým chce město najít 15 bytů u soukromých majitelů. Opozice v Brně namítá, že je to málo a magistrát by měl pomoci více lidem z tisíců obyvatel ohrožených ztrátou bydlení. Vedení města namítá, že pomáhá dostatečně a musí nabízet dostupné bydlení všem skupinám obyvatel, tedy třeba i samoživitelům, seniorům, handicapovaným nebo mladým párům.

O podobnou věc usiluje poprvé i magistrát. Založil si na to Městskou nájemní agenturu, která funguje pod Centrem sociálních služeb. Její cíl je opět s přispěním evropských dotací pomoct patnácti domácnostem. Radnice pronajímatelům také garantuje, že zabydlování lidí ohrožených chudobou bude provázet co nejméně problémů.

Čtěte také

„My uzavíráme nájemní smlouvu mezi vlastníkem bytu a Centrem sociálních služeb. A následně formou podnájemní smlouvy dáváme možnost ubytování lidem v krizových a těžkých situacích. Vlastník má jistotu, že pokud se stane nějaký problém, řeší ho přímo Centrum sociálních služeb. Klademe velký důraz na to, abychom vybírali opravdu nájemníky takové, aby nám do budoucna nevznikaly problémy. Je v tom právní zajištění, veškerý servis, pojištění domácnosti. A uvidíme, nakolik ten projekt bude úspěšný,“ přibližuje přístup brněnského magistrátu náměstek primátorky Robert Kerndl z ODS.

První nájemník by se do soukromého bytu s podporou města měl zabydlet někdy v tomto měsíci. Jestli se volných bytů najde víc, to se teprve ukáže. Vlastní obecní byty Brno pro zabydlování chudých lidí používá taky, ale v jiných sociálních programech.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související