Nová Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy přivítala první pacienty

1. březen 2023 15:20

Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Machochy v Moravském krasu jako jediné sanatorium v republice využívá účinky krasových jeskyní. Děti v jeskyních spí a relaxují nebo třeba cvičí a hrají pohybové hry.

Zázemí dosavadní léčebny kapacitně nestačilo. Jihomoravský kraj tak za více než 200 milionů korun nechal postavit novou. Například pro děti s doprovodem rodičů teď léčebna nabízí 21 pokojů místo původních 7.

„Jako dítě jsem hodně trpěla na zápal plic a průdušky. Moje mamka pracovala jako fyzioterapeut v Ostrově u Macochy, tak mě brávala s sebou na spaní v jeskyni – od té doby nevím, co to je zápal plic,“ vzpomíná Petra Adamíková. Teď pobyty v krasové jeskyni využívá se svým synem Filipem.

„Všude slyšíte, jak kape voda a je tma. Je to zvláštní, člověk si říká, že se ve tmě rozkouká, ale v té absolutní tmě opravdu nevidíte vůbec nic. A syn teda má rád pobyt v jeskyni, že jsou tam netopýři a kamarádi.“

V Ostrově u Macochy se léčí děti s chronickými záněty, respiračními nebo kožními nemocemi. Mezi pacienty jsou i astmatici, alergici a lidé s atopickým ekzémem nebo vrozenými vadami na dýchacích cestách. „Získáváme i lepší kontrolu nad jejich základním onemocněním. Mají méně takových těch akutních zhoršení zdravotního stavu a dále jim léčba posiluje imunitu, takže mají méně opakovaných infekcí, tím pádem i menší spotřebu léků, antibiotik,“ vysvětluje primářka Hana Zmrzlá.

Nová budova má teď zajistit především větší komfort pro pacienty. „Máme všechno pod jednou střechou – ubytování, stravování, rehabilitační a zdravotnickou část. Všechno je to v těsné blízkosti Císařské jeskyně, takže to budou mít děti kousek.“ Rozšířila se i nabídka léčebných procedur, zařízení nabízí třeba i bazén nebo saunu. Klienti mají k dispozici zhruba 75 lůžek, tedy trojnásobek než dříve.

autor: Hana Novotná
Spustit audio

Související