Jarní kuřátko pečené v nádivce. Oběd pro dva
Tento báječný, rychlý a chutný pokrm se velice dobře připravuje v remosce, která je poslední dobou opět velmi ceněna. Jednak proto, že zabere v kuchyni málo místa, ale hlavně pro malou spotřebu elektrické energie.
- 1 jarní kuřátko o hmotnosti cca 400 g (2 kuřecí stehna)
- 40 g vlahého másla
- 1 lžička kmínu
- Na nádivku: 4 rohlíky nebo housky
- 10 lžíc mléka nebo zeleninového vývaru
- 2 - 3 vejce
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 100 g šunky nebo šunkového salámu
- petrželová nať
- sůl
- sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče nebo zapékací misky
Kuřátko omyjeme a osušíme. Celé potřeme vlahým máslem, osolíme, sůl do kůže kuřátka dobře vetřeme a potom posypeme kmínem. V chladu necháme cca ½ hodiny odležet.
Zatím připravíme nádivku. Rohlíky nebo housky nakrájíme na drobné kostičky a necháme v troubě při nízké teplotě trochu oschnout. Potom je zvlhčíme mlékem nebo vývarem, přidáme žloutky, drobně nakrájenou šunku, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, drobně pokrájenou petrželovou nať, osolíme a vše opatrně promícháme, abychom neporušili mozaiku nádivky. Z bílku ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme. Nádivku rovnoměrně rozestřeme do předem tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáče, do středu nádivky položíme připravené kuřátko.
V předehřáté troubě pečeme cca 40 – 50 minut při 170°C – podle druhu trouby. Během pečení kuřátko potíráme zbylým máslem.
Upečené rozpůlíme na dvě poloviny, zrovna tak i nádivku. Naservírovaný pokrm doplníme čerstvou zeleninou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.