Mleté maso s rýží a rajčaty aneb vaření v jedné pánvi vás určitě hned tak bavit nepřestane

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě.

Ingredience
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek rýže
  • 2-3 hrnky vývaru (masový nebo zeleninový)
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sádla
  • mražený hrášek
  • pár lístků bazalky
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný tvrdý sýr

Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka, jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu k chladící desce. Doporučujeme maso zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Postup:
Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Na sádle orestujeme cibuli do zlatova a přidáme česnek. Po krátkém opečení vmícháme mrkev a po chvíli maso. Restujeme a mícháme, až se maso rozdrolí.
Do opečeného masa vmícháme protlak, zarestujeme a vlijeme rajčata. Přivedeme k varu, osolíme a vsypeme propláchnutou rýži. Zalijeme hrnkem vývaru a přikryté vaříme do změknutí rýže. Musíme občas promíchávavat a vývar dolévat podle potřeby.
Před koncem vaření vmícháme natrhanou bazalku a hrášek. Dochutíme pepřem, solí, případně chilli podle chuti.
Na talíři masovou rýži posypeme strouhaným sýrem.


Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.