Losos s italskou čočkou. Zajímavá kombinace barev a chutí potěší oko i žaludek
Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři. Je plný živin a zdravých olejů. Prospívá tak našemu srdci, mozku a kůži.
V kuchyni se dají využít téměř všechny části lososa. I když patří mezi tučnější ryby, více tuku obsahuje jeho břišní část, která je také šťavnatější, obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
Z lososa můžeme udělat spoustu skvělých pokrmů, jeden z nich si dnes ukážeme.
Suroviny:
4 porce čerstvého lososa, 300g červené čočky, mrkev, řapíkatý celer, pórek, nové koření, černý a bílý pepř, bobkový list, rozmarýn, balsamikový ocet, rajče, pažitka, olivový olej, petrželka
Postup:
Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou. Do plátna zabalte pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložte do hrnce s čočkou a vařte.
Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozehřejte olivový olej a zeleninu orestujte. Do základu přilijte kapku balsamikového octa.
Uvařenou čočku přidejte k orestované zelenině a prohřejte.
Nakonec vmíchejte rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.
Porce lososa osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a rybu opečte z obou stran do zlatova.
Nakonec před podáváním dozdobte pár lístky petrželky.
Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.
Související
-
Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Udělejte si ji po indicku
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale má mnoho podob a možností.
-
Rybu bych si dal, jen kdyby neměla tolik kostí. Pak zkuste candáta s červenou čočkou
Candát, to je lahůdka s jemným masem, v němž je jen nepatrně drobných svalových kůstek.
-
Čočková polévka s chorizem. To prostě musíte vyzkoušet
Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod. A chorizo, tedy tradiční sušený salám ze Španělska a Portugalska, jí dodá chuť, kterou musíte vyzkoušet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.