Čočková polévka s chorizem. To prostě musíte vyzkoušet

Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod. A chorizo, tedy tradiční sušený salám ze Španělska a Portugalska, jí dodá chuť, kterou prostě musíte vyzkoušet.

Hlavními ingrediencemi choriza jsou mleté vepřové maso, mletá paprika a česnek. Paprika může být sladká nebo pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Ve Španělsku se také používá mletá uzená paprika Pimentón de Vera, která dává chorizu uzenou chuť.

Naprostá většina choriz se konzervuje sušením. V případě, že proces výroby choriza není ukončen sušením, jedná se o tzv. chorizo fresco. To je vhodné zejména na grilování a jako ingredience do vařených pokrmů.

Logo

Suroviny:
sterilovaná čočka (2 plechovky) nebo čočka červená, 30 ml olivového oleje, 1 cibule, česnek, chilli paprika, mletá paprika, 1 plechovka krájených rajčat, kuřecí vývar, sůl, mletý pepř, klobáska chorizo

Postup:
Ve středně velkém hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a klobásku chorizo. Když začne cibule hnědnout přidáme mletou papriku a rajčata a vše zalijeme kuřecím vývarem. Necháme vařit čtvrt hodiny. Pak přidáme scezenou a propláchnutou čočku z konzervy a přivedeme opět k varu. (Místo čočky z konzervy můžeme dát uvařenou červenou čočku.)
Dochutíme solí a pepřem. Podáváme horké s čerstvým pečivem.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.