Snídaňová kaše s quinoou a borůvkami

Uvařit pro jednoho či dva je někdy větší kumšt než navařit pro rozvětvenou rodinu. Chce to dobré oko na odhad množství, abyste pak třeba tři dny nedojídali stejné jídlo.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek quinoi
    • Quinoa se používá podobně jako obiloviny, je bezlepková a dají se z ní připravit přílohy, placky nebo třeba kaše. Seženete ji v obchodě se zdravou výživou.
  • 2 hrnky mléka
  • špetka soli
  • 3 lžíce medu (nebo dle chuti)
  • 2 lžičky lněných semínek
  • citrónová kůra
  • borůvky

  1. Quinou v sítku několikrát propláchneme vodou, dokud voda není čirá, abychom odstranili hořkost.
  2. Mléko se špetkou soli dáme do rendlíku a přivedeme k varu.
  3. Vmícháme quinou a na mírném plameni vaříme asi 15 - 20 minut (dokud kaše nezhoustne).
  4. Ostraníme z plotny a vmícháme med a citrónovou kůru.
  5. Nakonec zlehka vmícháme borůvky a rozdělíme do dvou misek.
  6. Servírujeme posypané lněným semínkem.

autor: Zuzana Plíšková