Horňácké recepty: Králík z Javorníku
Naše posluchačka paní Eva Jurenová z Javorníku se s námi podělila o recept na králíka.
Suroviny:
1 králík
5 stroužků česneku
2 cibule
K přípravě nálevu budeme potřebovat:
150 ml oleje
2 polévkové lžíce hořčice ( nejlépe pikantní )
2 lžíce kečupu
1 lžíce soli (i méně)
1 kávová lžička grilovacího koření
Postup:
1. Z ingrediencí zhotovíme nálev.
2. Králíka naporcujeme, vložíme do pekáče, zalejeme nálevem a necháme do druhého dne naležet.
3. Před pečením přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a pečeme v troubě vyhřáté přibližně na 180 až 190 stupňů do té doby, až je maso měkké.
4. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo vařené brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.