Paprikové lusky s houbami, masem a rýží
Recept zazněl ve středečním Apetýtu, kterým provázela Zdenka Dufková.
Suroviny:
8 větších paprik, 400 g vepřového, hovězího nebo kuřecího masa bez kosti, 200 g dušené rýže, 80 g žampionů nebo směsi hub, 80 g másla, ½ šálku sladké smetany, ½ šálku strouhaného tvrdého sýra, 2 žloutky, hladká mouka, petrželová nať, sůl
Postup:Kuřecí nebo jiné maso nakrájíme na menší kousky a dusíme na polovině másla s pokrájenou cibulí doměkka. Když šťáva vysmahne, zaprášíme ji moukou a rozvaříme.
Pak přidáme polovinu na plátky pokrájených podušených žampionů. Dušenou rýží, podušeným masem a touto směsí naplníme vyčištěné papriky. Ty vložíme do ohnivzdorné mísy, kterou vymastíme máslem, podlijeme je vodou a dusíme doměkka.
Nakonec je ještě zalijeme smetanou se žloutky a posypeme zbytkem hub. Povrch ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s vařenými bramborami nebo s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.