Nemocnice na jižní Moravě uvolňují opatření nastavená kvůli náporu covid pozitivních pacientů

24. listopad 2020

V Jihomoravském kraji postupně klesá počet nově nakažených koronavirem a na to reagují i nemocnice v regionu. V nich už není potřeba vyčleňovat tolik lůžek pro covid pozitivní pacienty a jednotlivá zařízení proto pomalu obnovují i běžnou lékařskou péči.

Rozvolnění je patrné zejména na počtu oddělení a tedy i množství lůžek určených pro pacienty s koronavirem. Třeba Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně mohla díky úbytku pacientů uvolnit covidová oddělení na neurochirurgii a na chirurgické klinice. Tento týden v tom bude pokračovat.

Obdobná je situace ve znojenské nemocnici. Tam se dnes (24. listopadu) vrací do běžného stavu ortopedické oddělení. Díky tomu se uvolní taky zaměstnanci, kteří se doposud starali o covid pozitivní pacienty. Může se taky navýšit i počet operací. Nařízení zakazující provádět neakutní zákroky včera zrušila vláda.

Fakultní nemocnice Brno má teď kvůli omezení péče v provozu jen 10 operačních sálů. Od prosince jich bude 13.

Ubývá pacientů, u kterých má nemoc závažný průběh?

Tam je pokles o dost méně patrný. Podle dat krajské hygieny je jich na jižní Moravě přibližně stovka. O ty nejzávažnější případy se starají lékaři v obou brněnských fakultních nemocnicích. Celkově je podle statistik ministerstva zdravotnictví kapacita lůžek na jednotkách intenzivní péče a odděleních ARO v kraji volná jen asi ze čtvrtiny. A třeba přístroje ECMO zajišťující mimotělní oběh jsou teď volné v kraji jen 4 z celkových 14.

Čtěte také

Zlepšení epidemiologické situace a zájem o testování

Na jednotlivých odběrových místech v kraji je teď mnohem víc volných termínů. I ve větších nemocnicích je možné je sehnat ještě tentýž den, kdy člověk získá žádánku od lékaře.

Například Fakultní nemocnice Brno, která má hned čtyři odběrová stanoviště, je teď zhruba na 70 % toho, co bylo při největším náporu druhé vlny pandemie. Snižovat kapacity se ale vedení nemocnice zatím nechystá.

U druhé fakultní nemocnice, té svatoanenské, je volná až polovina kapacity. Zdravotníci z jedné z tamních ambulancí se tak dočasně vrátili na své běžné pracovní pozice. V případě dalšího většího zájmu o testy se ale mohou kdykoliv vrátit.

Podobný pokles registruje i znojemská nemocnice. Ta je největší z těch, které provozuje kraj. Díky tomu mohla omezit provozní dobu odběrového místa a zdravotníky přesunout tam, kde jsou potřeba.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související