Centrum sociálních služeb ve Znojmě bude používat na míru upravené ochranné obleky místo jednorázových

18. listopad 2020

Běžně končí ochranné obleky proti koronaviru v odpadu. Změnit to má spolupráce Centra sociálních služeb ve Znojmě s tamní firmou, která běžně vyrábí plastové obaly.

Nově vyvíjí pro pečovatele pratelné overaly. Ty tak mohou pracovníci použít několikrát. Doteď jim používaný ochranný oděv navíc často na těle dobře neseděl. Ostatní nemocnice a sociální zařízení na jihu Moravy podle zjištění Českého rozhlasu nakupují jen jednorázové obleky.

„Na tu velikost, která je napsaná na obale, není úplně spoleh, protože to není klasické číslování,” popisuje ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo Radka Sovjáková rozdíly mezi prototypem a běžnými jednorázovými obleky. Jednorázový oblek je širší, přitom jsou oba velikosti XL.

Obleky chránící před nákazou covid-19 se dají několikrát použít

„Některé obleky mají třeba poutka, mnohdy byla zbytečná. My jsme potom řešili, jestli gumičky ano, jaká kapuce, jak zip, jestli klopa na zip nebo ne. Postupně se z toho vyvinul takový prototyp overalu, který máme k vyzkoušení.”

Vyprat a znovu použít

Výroba obleků by měla začít příští týden. Tisíc overalů dostane centrum sociálních služeb na konci listopadu. Oblek je díky svému materiálu zároveň pratelný a jeho jednotlivé kusy spojil ultrazvuk, který nepoškozuje materiál. Vydžet by měl desítky pracích cyklů.

„Je to kontakt dvou materiálů. Jeden materiál je pevně stanovený, druhý je rozkmitáván. Tím rozkmitáváním, třením, dochází k teplotě a přítlakem můžete udělat určitý tvar toho sváru. Když se bude sešívat jehlou, tak už po samotné jehle vzniká otvor,” vysvětluje ředitel firmy PPO Group Josef Knob.

Město, které je zřizovatelem Centra sociálních služeb, by mělo na oblecích také ušetřit. Za pratelné obleky zaplatí totiž stejně jako za ty jednorázové.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související