Nemocnice Milosrdných bratří v Brně otevřela nový pavilon akutní medicíny.

19. listopad 2005

Stavba spolu s rekonstrukcí přilehlých prostor přišla na 430 milionů korun. Své místo tam našly čtyři operační sály, centrální sterilizace a centrální interdisciplinární jednotka ARO a JIP.

Nový pavilon zachraňuje nemocnici před velkými problémy, které by už brzy mohly způsobit její stáří a opotřebovanost, řekl nám ředitel Daniel Rychnovský: "Jsme nejstarší nemocnicí v Brně, máme 258 let a poslední dostavba proběhla v roce 1934. Od té doby medicína udělala obrovský pokrok. V tak starých budovách jsme už namohli naplnit stávající hygienické požadavky, takže jsme museli všechno zmodernizovat, jinak bychom naši nemocnici museli zavřít."

"Zásadní je centralizace všech větších provozů. Budeme mít centrální operační sály, centrální sterilizaci a anesteziologickou a resuscitační péči. Všechny tyto provozy budou mít náročnou techniku a vyškolený personál a budou sloužit pro celou nemocnici. Navíc mají veškeré parametry splňující normy EU," dodal Daniel Rychnovský.

Prozradil, že mysleli i na to, jak zpříjemnit pacientům i jejich blízkým pobyt: "Denně tady máme 500 pacientů a denně je přijde dalších 500 lidí navštívit. Je tedy třeba mít nějaké prostory, kde se ti lidé mohou sejít, posedět a dát si třeba i kávu v hezkém kulturním prostředí. Na to se často v nemocnicích zapomínalo, a proto máme v nejvyšším podlaží nové budovy vybudovánu menší restauraci, kde si pacienti i s příbuznými mohou posedět."

Spustit audio