Někdejší gigant Včelpo je na prodej, svaz včelařů už nechce jeho potíže řešit

Včelpo je na prodej. Český svaz včelařů se podle zjištění Českého rozhlasu rozhodl prodat svou firmu, která se dlouhodobě potýká s problémy.

Český svaz včelařů prodá svou firmu na zpracování medu Včelpo. Včera o tom rozhodlo její předsednictvo a Českému rozhlasu informaci potvrdila předsedkyně svazu Jarmila Machová.

Společnost se dlouhodobě potýká s problémy. Známá je třeba kauza z roku 2015, kdy Státní zemědělská potravinářská inspekce odhalila v medech Včelpa zakázaná antibiotika. Firma za to dostala více než milionovou pokutu.

Podle předsedkyně svazu Jarmily Machové je Včelpo pro svaz přítěž. Problémy se podle ní neustále kupí a svazu se je nedaří zvládat. V roce 2015 to byl med s antibiotiky, letos v létě Státní veterinární správa firmě pozastavila činnost mimo jiné za to, že u ní odhalila med s nejasným původem a za to společnosti hrozí až desetimilionová pokuta.

Podle Machové si Včelpo v nejbližších dnech zažádá o obnovení činnosti, protože podle ní už firma napravila vytýkané problémy, přesto ji už ale svaz nechce vlastnit.

Včelaři zatím nestanovili cenu, za kterou by firmu chtěli prodat a nejspíš ji ani nestanoví. Prodej chtějí oficiálně oznámit příští týden a doufají, že se najde někdo, kdo firmu zachrání, jinak hrozí, že skončí v insolvenci.

Včelaři nejspíš podají trestní oznámení

Součástí prodeje mají být i materiály svědčící o tom, v jakém stavu společnost, která sídli v Oboře na Blanensku, aktuálně je. Svaz včelařů totiž v dubnu vyměnil vedení Včelpa a nový jednatel začal s inventurami.

Ty podle Machové odhalily například to, že se z firmy pravděpodobně ztratilo nemalé množství medu, problémy byly i se zjišťováním původu surovin. Konkrétní údaj zatím uvést nechtěla, protože inventury ještě nejsou dokončené.

V každém případě na základě těchto zjištění podá svaz trestní oznámení. Nesdělil ovšem, zda na konkrétní osoby, tedy pravděpodobně na bývalé vedení Včelpa, anebo na neznámého člověka. Předsedkyně svazu Machová tvrdí, že nedokážou zjistit, kdo za problémy firmy může a prověřit to podle ní musí policie.

Včelpo mívalo podle předsedkyně svazu stomilionový roční obrat, zisk pro svaz se ročně pohyboval ve statisících. Problémy by to způsobit nemělo, Včelpo už teď podle včelařů nemá tak velký význam jako třeba v 70. nebo 80. letech, protože na trhu funguje víc zpracovatelů medu. Svaz ani nebude chtít zakládat žádnou novou zpracovatelskou firmu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio