Nejvíce si pamatuji Haniny ruce a parfém, říká Petr Vykopal při vzpomínání na svou kamarádku Hanu Zagorovou

Hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka byl Petr Vykopal, který zavzpomínal vůbec poprvé veřejně na svou kamarádku Hanu Zagorovou.

Čtěte také

„Přemýšlím teď o Haně každý den. Snažím se její osobnost pojmout a uchopit. A ono to není snadné, protože je tolik střípků, pohybů, pohledů, vůně a těch vzpomínek na velké oči a krásné ruce, že k tomu musíme přistoupit zvesela proto, že Hana měla ráda, když se lidé radovali,“ to jsou slova jejího obdivovatele a kamaráda Petra Vykopala, který přijal od Jožky Kubáníka pozvání k rozhovoru na rozhlasovou Pohovku.

Jeho úplně první setkání s Hanou Zagorovou proběhlo v Brně, kde si k ní jako její fanoušek přišel pro podpis. To bylo ale jen formální setkání, ve více osobní rovině se potkali až o mnoho let později v rámci reklamní kampaně jedné finanční instituce, kde Petr pracoval.

Na to vzpomíná takto: „V Praze je taková vyhlášená restaurace, a tam jsme měli oběd. A já si pamatuji, že jsem tam byl už dříve, a teď kráčela tím prostorem Hana Zagorová, přišla ke stolu, posadila se a opravdu to byla skutečná Hana Zagorová. A já jsem to odpoledne vůbec nepromluvil. Naštěstí Karel Vágner je velmi zdatný řečník, takže jedna historka střídala druhou, a tak to nějak vyplnil. Ale myslím, že ta komunikace mezi mnou a Hanou se odehrávala úplně na jiné úrovni a že jsme nepotřebovali slov.“

V přátelství se vše přehouplo během další spolupráce. Petr Vykopal se pak pravidelně účastnil jejích koncertů, křtů CD nebo natáčení a s paní Zagorovou si tykali.

Co se Petrovi vybaví, když vzpomíná na Hanu? „Už při prvním setkání jsem si všiml, že měla opravdu krásné ruce. To byly nejkrásnější ruce, které jsem kdy viděl. A ještě měla svůj oblíbený specifický parfém. A ten parfém, když cítím doteď někde ve výtahu, tak se vždycky rozhlédnu, jestli tam někde není Hana Zagorová,“ říká Petr Vykopal.

Kdy a při jaké příležitosti si začali tykat? Jakou spojitost má Hana Zagorová s básnickou sbírkou Milostně? Jaké dárky měla ráda? Jaká byla v soukromí a jaká byla její oblíbená jídla? Co ji dokázalo rozesmát? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru s Petrem Vykopalem.

Petr Vykopal a Jožka Kubáník před rozhovorem Na pohovce Jožky Kubáníka

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.