Neexistuje planeta B! Studenti v Brně demonstrovali za boj proti klimatické změně

Nejméně 700 středoškoláků na náměstí Svobody v Brně demonstrovalo za důslednější boj proti klimatické změně.

Zapojili se do celosvětové studentské iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) a dnes místo školy stávkovali za klima. Je to teprve začátek, páteční stávky se budou opakovat, zaznělo na náměstí.

Studenti přišli s transparenty jako Dycky Země, Neexistuje planeta B, Změňme sebe, ne klima nebo Na mrtvé planetě nejsou žádné lavice. Než se vydali na protestní pochod městem, vyslechli projev klimatologa Alexandra Ače.

„To, co je dnes extrém, bude normální, až budete dospělí,“ řekl studentům Ač. Extrémy pak budou přímo ohrožovat zdraví lidí. Celý ekosystém je v ohrožení, zdůraznil Ač. „Pokud se nic nezmění, bude pokračovat masové vymírání organismů,“ uvedl klimatolog.

Cílem studentů je probudit společnost z apatie a vyzvat všechny, kdo vnímají naléhavost situace, aby se v mnohem větší míře angažovali v životně důležitém tématu změn klimatu. Inspirací se jim stala vrstevnice Greta Thunbergová ze Švédska a tisíce jejích následovníků po světě.

Podle brněnských studentů nejde o žádnou strukturovanou organizaci, spíše o hnutí, které spojuje stejná obava a zájem. „Obava o udržitelnosti života na zemi a zájem dělat, co je v našich možnostech, abychom tomu klimatickému rozvratu předešli. Je to konec konců hlavně naše budoucnost,“ uvedla jedna z brněnských aktivistek Lucie Smolková.

Stávkou chtějí studenti poukázat na rozpor: dospělí po nich chtějí, aby se zodpovědně vzdělávali a připravovali na budoucnost, dělají však jen málo pro to, aby mladí vůbec nějakou budoucnost měli.

zdroj: ČTK
Spustit audio