Nedělní Noční linka: První cesta „po sametu”

4. prosinec 2022

Dnes je to 33 let, kdy byly zrušeny takzvané výjezdní doložky, což umožnilo československým občanům vycestovat do ciziny pouze s platným cestovním pasem.

Pokud si ještě to naše tehdejší okouzlení touto možností pamatujete, jistě si vzpomenete i na to, kam, s kým a za jakých okolností jste poprvé vycestovali. Mnozí se při své první svobodné cestě za hranice opájeli už vánoční výzdobou německých a rakouských měst a městeček. Podstatná část se rozhodla za dosud načerno šetřené marky a šilinky pořídit video, mikrovlnku anebo něco na sebe.

Co všechno jste při své první cestě za nezadrátované hranice zažili, si v dnešní Noční lince rád poslechne i Borek Kapitančik, který na vaše příběhy bude čekat na telefonu 731 800 900.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.