Nedělní demonstrace v Břeclavi vytlačí autobusy z centra a zamknou muzeum

Břeclav pokračuje v přípravách na nedělní protestní pochody. Ty se budou konat kvůli nedávnému brutální přepadení patnáctiletého chlapce.

V neděli centrem města nebudou jezdit autobusy, radnice také poprosila lidi, aby si z trasy hlavního pochodu a přilehlých ulic odvezli auta. „A také všechno, co by šlo zneužít jako zbraně,“ doplnil starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.

„K zaznamenávání případného protiprávního jednání účastníků shromáždění nám bude sloužit monitorovací vozidlo vybavené kamerovým systémem,“ prozradila policejní mluvčí Petra Vedrová. Kolik policistů bude v neděli hlídat klid v břeclavských ulicích, ale předem říct nechce.

Kvůli uzavírkám budou v Břeclavi k dispozici řidičům dopravní policisté, kteří případně poradí nejvhodnější objízdnou trasu.

„V neděli bude uzavřené také muzeum a galerie a synagoga,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová. Naopak nedělní benefiční koncert na Pohansku se má uskutečnit podle původních plánů.

Tři různí organizátoři chystají dvě akce

Oficiálně jsou na neděli řádně ohlášeny dvě demonstrace. Větší bude pravděpodobně ta, na kterou spojily síly lidé z facebookové iniciativy Pochod za Peťu a mladí radikálové.

Akci naplánovala na neděli do Břeclavi také iniciativa Nenávist není řešení. Desítku ulic v Břeclavi si nezamluvila jen na tuto neděli, ale až do června. „Chceme se takto pojistit pro případ, že by se měla opakovat situace ze Šluknovska,“ vysvětlil zástupce iniciativy Marek Janás.

Zraněnému Petrovi je opět o něco lépe

Stav zraněného patnáctiletého Petra se každým dnem zlepšuje. „Dnes už dokonce na chvíli chodil,“ radovala se jeho matka. Zda sama vyrazí v neděli na některý z pochodů, prý zatím zvažuje.

Zbitý chod však zatím stále zůstává na jednotce intenzivní péče břeclavské nemocnice. Kvůli napadení přišel o ledvinu, má také poraněná játra a slezinu.

autoři: hon , gaj
Spustit audio