Nechte fungovat oči i v šeru, aby si odpočinuly, radí lektorka oční jógy Martina Bajerová

16. říjen 2023

„Dívat se v přírodě, do dálky, používat periferní vidění, to našim očím prospívá, ale neděláme to,“ říká Martina Bajerová, certifikovaná lektorka oční jógy. Ve své praxi hledá způsoby podpůrných technik, jak zlepšovat svůj zrak pomocí jednoduchých cvičení.

„Cviky s očima do jógy patří, stejně jako příběhy kolem zraku do mého života. V rámci školy jsem byla například na praxi v ústavu nevidomých, pak měl můj kůň potíže s viděním. Nakonec se všechno spojilo – oslovil mě kurz o přirozeném zlepšování zraku a od té chvíle jsem se do celé téhle tématiky naplno ponořila,“ vypráví instruktorka (oční) jógy.

Čtěte také

Během své dlouholeté praxe začala spolupracovat i s lékaři, od svých klientů často poptává i odbornou diagnózu, kterou lze podle její zkušenosti dobře doplnit vlastní aktivitou. „Nárůst zrakových poruch je v poslední době obrovský, protože lidé ztrácí návyky, pro které byly oči stvořené. Dívat se v přírodě, do dálky, používat periferní vidění. Kdysi naše oči po západu slunce chodily spát, s východem se probouzely, to dnes vůbec neplatí. Evoluce je překotná, ale oči zůstaly stejné a proto tak trpí,“ vysvětluje Bajerová.

Odpočinek pro oči

Dnes se více díváme na blízko, do monitorů, na televizi. „Oči také přetěžujeme světlem, hned ráno si rozsvítíme a pokračujeme až do noci. A to všechno způsobuje očím problémy. Věk, ve kterém potřebujeme brýle na čtení, se posunul. Naše tělo se o sebe umí postarat, ale musíme mu to umožnit a vnímat, co nám říká,“ dodává.

Martina Bajerová přinesla do studia i názorné ukázky – modely znározňující obličejové svaly i oční svalstvo

Dobré vidění je pro každého důležité. Můžete mu pomoci i vlastním aktivním přístupem. „Pokud trávíme většinu pracovního času u počítače, tak už si třeba po příchodu domů nepouštět televizi, večer by bylo nejlepší mít doma šero. Na kurzech dělám s lidmi různá cvičení právě v šeru a někdy i ve tmě. A oni najednou zjišťují, že nečekaně dobře vidí a nepotřebují naplno svítit.“

Jak podpořit zdravý zrak:

  • více zhasínat
  • spát v úplné tmě
  • dívat se do dálky, kdykoliv je to možné – od šesti metrů dál
  • nemít monitor počítače přímo u zdi
  • protahovat okohybné svaly (stáčet oči na všechny strany, kdy hlava zůstává rovně)
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.