Navštivte plzeňský borový háj. Arboretum Sofronka má jednu z největších sbírek borovic v Evropě

13. červen 2024

Borový ráj. I tak se někdy říká unikátnímu Arboretu Sofronka v Plzni-Bolevci. Patří k rekreační oblasti Boleveckých rybníků a představuje jednu z největších sbírek borovic na euroasijském kontinentu.

„Na světě je kolem 120 druhů rodu pinus, tedy borovice. My jsme jich zkoušeli pěstovat přes 70 druhů. Do dnešního dne jich tady roste více než 40 a 15 mezidruhových kříženců,“ říká s hrdostí správce Sofronky Jan Kaňák. Mezi borovicemi doslova vyrůstal, arboretum v roce 1956 založil jeho otec Karel Kaňák. Původně bylo jedním z pracovišť Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti se sídlem ve Strnadech u Zbraslavi nad Vltavou.

„Naše arboretum je specializované lesnické, což znamená, že veškeré výsadby byly prováděny lesnickým způsobem v pravidelných sponech metr na metr nebo dva metry na dva metry,“ upozorňuje na další výjimečnost Sofronky Jan Kaňák. Arboreta bývají totiž většinou parkového typu. Desetitisíce sazenic nejrůznějších druhů borovic z celého světa postupně zabraly plochu 26 hektarů lesní plochy, kde rostly bez lidských zásahů čistě na principu přírodního výběru.

Vůně borového lesa

V plzeňském arboretu si můžete projít dvě naučné stezky. Jedna je věnovaná borovicím, druhá pak včelám a včelařství. Pokud s sebou přinesete jablka nebo mrkev, rovnou z ruky si je do vás vděčně vezmou daňci ve zdejší oboře.

„Dopoledne tu máme frmol. Turisté tu můžou potkat klidně i čtyři třídy najednou. Docházejí k nám z plzeňských i mimoplzeňských škol na různé programy o přírodě, včelách, o zvířatech,“ vyzdvihuje zdejší výuku lesní pedagogiky vedoucí arboreta Martina Kováříková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Majetkem města se Arboretum Sofronka stalo v roce 2010, téhož roku bylo zpřístupněno pro veřejnost. „Když pominu zpěv ptáků, kterých je tady poměrně dost, nejkrásnější a nejzajímavější je v arboretu vůně borového lesa,“ usmívá se správce Jan Kaňák. Díky hladkým pylovým zrnům není pyl jehličnanů alergenní, takže procházku Sofronkou si kdykoli, i v době kvetení borovic, mohou dopřát i alergici.

V plzeňském Arboretu Sofronka budete vítáni v dubnu až říjnu každý všední den od 9 do 16, v pátek do 14:30 hodin. Otevřeno je také každou první neděli v měsíci od 10 do 16 hodin, přičemž od 14 hodin se můžete zúčastnit odborné exkurze na téma borovice s Janem Kaňákem a navštívit oboru s daňky.

Spustit audio