Nástup do školy jako krizové období? Je to změna, která s sebou nenese jen negativní zážitky, tvrdí psycholožka

7. září 2023

„Nástup dítěte do školy znamená přechod z jedné vývojové fáze do druhé. To, že toto období nazýváme krizové, neznamená, že se v něm děje něco špatného,“ říká psycholožka Zuzana Masopustová.

„Je to zkrátka nějaká změna a tou krizí rozumíme vše, co ji doprovází, což nemusí být jen negativní zážitky. A nutně to neznamená, že dítě trpí,“ doplňuje psycholožka Masopustová. Při nástupu do školy se podle ní musí dítě adaptovat například na nový kolektiv nebo na to, že se po něm bude něco vyžadovat. „S připraveností na školu ale na druhou stranu souvisí také to, že dítě se chce školy účastnit, chce, aby po něm bylo něco vyžadováno, takže to není něco nepříjemného,“ vysvětluje.

Zuzana Masopustová

Klid rodiče může dítěti při nástupu do školy prospět. „Tato souvislost tam je. Ovšem když já jsem jako rodič nervózní, tak to nemusí znamenat, že dítě bude nervózní taky. A už vůbec bych si to neměla vykládat tak, že pokud je dítě nervózní, tak za to můžu já,“ říká Zuzana Masopustová.

Na jaké změny se musí dítě při nástupu do školy adaptovat? Čeho bychom si jako rodiče měli v začátku školní docházky dětí všímat? A mění se u člověka schopnost adaptace na změny s věkem? I na tyto otázky odpovídá brněnská psycholožka Zuzana Masopustová.

Spustit audio

Související