Následkem podvýživy může být špatné hojení ran i snížení mobility, varuje nutriční terapeutka

23. listopad 2023

Malnutricí, tedy takovým stavem výživy, který je způsobený nedostatečným nebo nevyváženým příjmem potravy, trpí až 40 % hospitalizovaných pacientů. Kvalifikovaný odhad pak uvádí, že roční náklady na zdravotní a sociální péči, která je kvůli tomu nutná, jsou až 60 miliard korun. 

Čtěte také

Malnutrici jsou nejvíce ohroženi pacienti s nádorovým onemocněním, alergici nebo pacienti po chirurgickém zákroku. Riziko roste také u seniorů nad 65 let, zvláště u těch, kteří  žijí sami nebo v domovech pro seniory. „Problém mohou jejich blízcí poznat podle toho, že tito lidé jsou slabí, hubnou, mohou mít zhoršený stav vlasů, kůže a nehtů. Takový člověk může trpět také aftami, špatně se mu hojí rány nebo se u něj tvoří dekubity,“ vysvětluje vedoucí oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Alena Mottlová.

Čtěte také

V takovém případě by se lidé neměli spoléhat na to, že problém vyřeší sami. Vždycky je třeba se obrátit na nutriční specialisty. Ti nejen zjistí přesný stav nemocného, ale také vytvoří plán, jak chybějící živiny doplnit. „Samozřejmě se mu to snažíme vysvětlovat, proč je ta výživa důležitá, nabídneme individuální dietu a různé formy nutriční podpory a sledujeme, na co ten člověk zareaguje a co je pro něj výhodnější,“ vysvětluje Alena Mottlová s dodatkem, že někdy právě starší lidé na jejich návrhy reagují odmítavě a je třeba mít při práci s nimi trpělivost.

Jaká jsou řešení pro pacienty, kteří z jakéhokoli důvody běžnou potravu nejsou schopní přijmout? Jaká je vůbec dostupnost nutriční péče o pacienty? A Jak je možné, že i člověk s nadváhou může ve skutečnosti trpět podvýživou? I na tyto otázky se dozvíte odpověď z rozhovoru s Alenou Mottlovou.

Spustit audio

Související