Naše dvojka s Miraiem vznikla náhodou, říká Dalibor Gondík o zahájení Prix Bohemia Radio

14. říjen 2024

Začal 40. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Do speciálního vysílání Alex a host v budově olomouckého rozhlasu zavítal moderátor Dalibor Gondík, který festival zahajoval.

Kulaté výročí si žádá něco výjimečného, a tak vybraná vysílání Českého rozhlasu probíhají veřejně přímo z Olomouce. Dalibor Gondík festival Prix Bohemia Radio zahájil v Galerii Šantovka se zpěvákem Miraiem, kterého doprovodil na klavír.

„Naše spojení vzniklo neplánovaně před dvěma lety, kdy jsem v pořadu Dvojka u piana zaskakoval za Jirku Holoubka, který pořad jinak moderuje a hraje klavírní doprovod. Mirai si všechno hrál na piano sám, ale v průběhu pořadu najednou řekl, že je zvyklý stát proti lidem a není mu příjemný sedět za pianem. Tak jsem plácl, že to zahraju. Viděl jsem, jak to hraje a opravdu jsem to dal takto ‚z voleje‘. Tak jsem si na něj vzpomněl a pro letošní ročník Prix Bohemia jsme se domluvili, že nazkoušíme tři čtyři věci. Nakonec z toho byl půlhodinový koncert,“ směje se hudebně nadaný moderátor.

Moderoval Dalibor Gondík

Ačkoli vystudoval herectví a vidět ho můžete třeba v divadle Viola nebo v Činoherním klubu, k hudbě ho to neustále táhne. Kromě piana ovládá také bicí. „Otec byl milovník oper, na operách jsem vyrostl. Později mi pouštěl swing a jazz. A taky country, to bylo trápení neviňátek. Ale teď se k tomu někdy vracím. Hudbu jsem vlastně chtěl studovat. Už na konzervatoři jsem ke všemu skládal muziku a víc jsem se chtěl prezentovat jako skladatel. Aktuálně mám podcast, ke kterému si také skládám hudbu.“

Budíček ve 4.20

Šestým rokem moderuje od pondělí do pátku od šesti hodin ranní vysílání na Dvojce. Je o něm známo, že všude běhá, tak i před vysíláním si musí ještě zaběhat. „Když chci být v klidu, tak vstávám ve 4.20, ale už jsem to posunul na 4.45, někdy dokonce na pátou. Na vysílání máme opravdu všechno nachystané, takže můžu přiběhnout až těsně v 5.55.“

Horší je, když má k rannímu vysílání večer představení. Hraje například v inscenaci Linda Vista pražského Činoherního klubu. „Když skončíme ve 23 hodin, a pak chceme prohodit pár slov s kolegy, tak na spánek moc času není, to je pravda. Ale určitě si jdu i na tu chvilku lehnout.“

Rozhlas jede za vámi

Dalibor Gondík bude ve středu hostem zábavné show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi, která se tentokrát odehraje v nedalekém Šternberku a kde se opět nadšeně ujme i hudebního doprovodu.

Ve Šternberku se narodila legendární herečka Hana Maciuchová, která byla mnoho let čestnou prezidentkou festivalu. V show Rozhlas jede za vámi ji zastoupí její sestra Silvie Marková a těšit se můžete i na čestného prezidenta Igora Bareše, který se po legendární herečce funkce ujal.

Alex Mynářová a Dalibor Gondík

Dalibor Gondík se s Hanou Maciuchovou sice herecky nepotkal, ale vzpomínku na ni má výraznou. Jakou? Proč neběhá s navigací? Kolikrát nestihl doběhnout včas na vysílání? Jak srovnává divadla Viola, Rubín a Ungelt? Co řekl o roli policejního ředitele v Kriminálce Anděl? Poslechněte si v rozhovoru s Alex.

Spustit audio