Nahlédněte do islámského kulturního centra. Má lidem přiblížit kulturu a život muslimů

Původem irácký podnikatel v Brně otevírá islámské kulturní centrum. Chce lidem přibližovat islámskou kulturu a zve k návštěvě kohokoliv bez ohledu na vyznání.

Vysoká zeď a velká černá vrata dělí islámské kulturní centrum Ahlulbayt od zbytku ulice v brněnském Králově Poli. Prozatím je otevřené ve zkušebním režimu, oficiálně se otevře až na podzim.

Dveře otvírá původem irácký podnikatel Abdulrahman Adday, který v Brně žije přes třicet let. Hlavní část centra tvoří velká místnost se dvěma zdobnými sloupy v prostředku.

„Slouží pro přednášky. Při každém setkání připravíme arabské jídlo a nějaký čaj, kávu a sladkosti, aby lidé měli trochu představu, jak se u nás žije,“ vysvětluje Adday.

Islámské kulturní centrum Ahlulbayt v Brně v Králově Poli

I když centrum zatím funguje jen ve zkušebním provozu, vítán je každý, kdo má zájem debatovat a zjistit víc informací o islámu a životě muslimů.

„Obzvlášť v poslední době, když se hodně mluví o islámu a islamistech, jsem si říkal, že je potřeba přiblížit náš názor. Ukázat, že jsme doopravdy lidé, kteří chtějí žít v klidu a v míru,“ vysvětluje svůj záměr provozovatel centra.

Islámské kulturní centrum Ahlulbayt v Brně v Králově Poli

V příštím semestru bude v centru přednášet Josef Kraus z Masarykovy univerzity o islámském radikalismu a islámském politickém myšlení. Nebude to ale první přednáška. Už v minulosti se v centru sešli studenti Fakulty sociálních studií, kteří si chtěli povídat o islámské kultuře a náboženství.

Abdulrahman Adday měl původně podobné centrum v Kuřimi. Kvůli lepší dostupnosti ho ale přesunul do Brna. Tam už téměř dvacet let stojí také mešita, kam se muslimové chodí modlit. Mešitu navštěvují spíše sunnitští muslimové, za islámským kulturním centrem zase stojí šíité. Vzájemně nespolupracují, ale obě strany potvrzují, že mezi nimi nepanují žádné napjaté vztahy.

Islámské kulturní centrum Ahlulbayt v Brně v Králově Poli

„Víme o sobě, máme dobré vztahy, komunikujeme, ale fungujeme každý zvlášť,“ vysvětluje.

Někteří obyvatelé Králova Pole ale nejsou z nového centra nadšení a stěžovali si i na zastupitelstvu. Proto budou ulici v blízkosti centra hlídat kamery a dohled posílila i městská policie, přestože k žádnému incidentu ve spojení s centrem nedošlo.

Islámské kulturní centrum Ahlulbayt v Brně v Králově Poli

Islámské kulturní centrum Ahlulbayt se oficiálně otevře na podzim, kromě přednášek chce nabízet i kurzy arabštiny a češtiny pro cizince.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio