Nadaní studenti

19. duben 2006

Až 210 tisíc korun slibuje Jihomoravský kraj každému mimořádně nadanému studentovi, který bude studovat na střední nebo vysoké škole v regionu. Systém podpory velmi nadaných studentů je určen na financování jejich vzdělávacích aktivit, například zahraničních stáží, účasti v mezinárodních soutěžích a podobně. Pokud to schválí zastupitelé, půjde letos na tyto účely z krajského rozpočtu milion 200 tisíc korun. Do budoucna by to měly být miliony korun ročně. Finanční motivace studentů má vést k jejich setrvání na jižní Moravě, aby pak přispívali k ekonomickému rozvoji kraje. S radním Milošem Šifaldou si o novém systému podpory nadaných studentů povídala Vlasta Gajdošíková.

"Podpora bude určena každoročně pro několik desítek studentů, kteří vstoupí do systému. Až se vše rozběhne tak se pravděpodobně bude jednat o několik málo stovek studentů. Finanční pomoc je určena těm nejnadanějším a nejtalentovanějším žákům, které máme na jižní Moravě. Může se jednat o studenty středních i vysokých škol. U těch středních škol - student, který prokáže schopnosti na to aby byl do toho systému zařazen, tak mu bude zřízen virtuální osobní vzdělávací účet, na který každý rok dostane 30 tisíc korun. A z toho si bude moci platit svoje vzdělávací aktivity, zahraniční stáže a podobně. Vysokoškoláci dostanou tzv. stipendium. Zde očekáváme, že získáme pro tento program talentované studenty i z jiných krajů."

Zařadit se do systému nebude jednoduché. Nárok na to budou mít jen studenti s mimořádnými výsledky v celostátních nebo mezinárodních matematických, fyzikálních a chemických olympiádách. Jejich méně úspěšní účastníci však dostanou podle Šifaldy také šanci.

"Těm bude nabídnuto aby prošli poměrně náročným testováním. Pokud uspějí, tak budou moci vstoupit do systému."

Speciální testy připravují již odborníci z Masarykovy univerzity. Studenti humanitních oborů nebo uměleckých škol však budou mít trochu smůlu. Podle Miloše Šifaldy je podpora míněna pro obory důležité pro ekonomický rozvoj regionu.

autor: gaj
Spustit audio