Na vývoji samočisticí fólie spolupracují chemici z VUT. Speciální vrstva brání šíření virů

Vědci z Vysokého učení technického v Brně se podílí na vývoji samočistící fólie. Určena je především pro dotykové obrazovky samoobslužných kiosků, které využívají lidé například na úřadech nebo v obchodech. Fólie totiž obsahuje speciální vrstvu, která dokáže ničit nečistoty, a brání tak šíření virů a bakterií.

„Tento roztok je čerpaný do takové zvláštní mezinádržky. Odtud padá na fólii a vytváří velmi tenkou vrstvu – kolem jednoho, dvou mikrometrů, to je tak dvacetina vlasu,” popisuje proces vzniku fólie Michal Veselý z Fakulty chemické brněnského Vysokého učení technického.

„Nanášíme na tomto poloprovozním zařízení, což je takzvaná roll to roll tiskárna, která umožní odvíjet fólii z role na roli, a nanášet buď souvislou, nebo strukturovanou vrstvu,” dodává Veselý.

Samočistící vlastnosti má fólie díky speciálním molekulám. „Po ozáření viditelným světlem produkují aktivní formy kyslíku, které oxidují ulpělé nečistoty, bakterie, viry a zabraňují jejich rozmnožování,” vysvětluje jeden z vědců Petr Dzik.

Využití v obchodech či na letištích

S nápadem se na univerzitu obrátila firma, která vyrábí dotykové panely. „Ty naše produkty končí v samoobslužných terminálech, například na letištích. Dotýká se jich spousta cizích lidí. To nás přivedlo na myšlenku, aby to dotykové zařízení nebylo zdrojem různých infekcí,” zdůvodňuje smysl celého projektu zakladatel firmy Libor Vošický. „V současné chvíli hledáme partnery, kde bychom mohli tu fólii testovat v reálném prostředí. Nainstalovat ji na samoobslužné pokladny a dlouhodobě sledovat její výkonnost.”

Kromě dotykových obrazovek by se fólie mohla použít například na kliky dveří nebo nákupní vozíky.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související