Roboti současní i minulí. Technické muzeum připomíná výstavou sto let od vzniku slova robot

15. prosinec 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Před sto lety se slovo robot poprvé objevilo v divadelní hře R.U.R od Karla Čapka. Původně výraz označoval umělé dělníky. Dnes slovo používá celý svět. Technické muzeum v Brně si ke stému výročí od prvního vydání dramatu připravilo speciální výstavu s názvem Robot2020, která návštěvníkům přiblíží roboty minulosti i současnosti.

„Tahle expozice má za úkol demonstrovat jakýsi stoletý dialog dvou robotů. Jeden je z doby Karla Čapka před sto lety, druhý je ze současnosti. Jsou lokalizováni kamerovým systémem a centrální počítač koordinuje jejich dialog a pohyby,“ popisuje jeden z hlavních exponátů výstavy jeho spoluautor Petr Gábrlík z brněnského Vysokého učení technického.

Tyto modely návštěvníci najdou v takzvané robotické laboratoři, kterou Technické muzeum vytvořilo pro novou expozici s názvem Robot2020.

„Výstava bezesporu odkazuje na bratry Čapkovy, kteří byli autory slova robot. Letos uběhlo přesně sto let od vydání knihy R.U.R., zvolili jsme toto téma jako téma výstavy, kterou jsme připravovali celkem tři roky,“ vysvětluje autorka výstavy Klára Šikulová. Podle ní má expozice nejen připomenout Čapkův odkaz, ale také přiblížit téma robotiky ve všech oblastech lidského života, ať už v průmyslu nebo kultuře a umění.

Čtěte také

„Využíváme stálých expozic, nazvali jsme to invazi robotů. A snažíme se jednotlivé exponáty zařadit mezi ty stálé. Do salonu mechanické hudby jsme umístili mechanického robota bubeníka Josefa, který byl inspirován hrou Machinarium, který tu mechanickou hudbu vytváří,” doplňuje Šikulová. Návštěvníci tu mimo jiné najdou například Golema nebo model dinosaura.

Zájemci se můžou za roboty do Technického muzea vydat až do konce května příštího roku.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio