Na turnaji ve Zlíně si zahrají zdraví i mentálně postižení fotbalisté

22. listopad 2013

Jak vypadá sálová kopaná týmů, které jsou tvořené sportovci s mentálním postižením a fotbalisty bez hendikepu, se mohou přesvědčit návštěvníci sedmého ročníku mezinárodního turnaje ve sjednocené kopané. Turnaj začíná v pátek 22.listopadu a potrvá do neděle ve Sportovní hale Gymnázia a Jazykové školy ve Zlíně.

Akce, konaná pod hlavičkou Českého hnutí speciálních olympiád, má přispět k integraci lidí s mentálním postižením do většinové společnosti. Turnaje se zúčastní celky z České a Slovenské republiky a Maďarska, vypočítal jeho ředitel David Bělůnek.

„Stošedesát sportovců, kteří dohromady budou tvořit deset sportovních týmů, a jsou to vlastně sportovci, kteří mají mají mentální hendikep a společně s nimi sportují sportovci bez hendikepu, dá se říct obecně jako jejich vodiči, partneři. To jsou lidé, kteří se jim celoročně věnují, připravují se s nima a jejich cílem je podpořit toho sportovce v podání maximálního možného výkonu."

Dnes proběhnou rozřazovací zápasy, aby nedocházelo k dehonestaci sportovce třeba tím, že se postaví fotbalista s lehčím stupněm postižení proti sportovci více postiženému. „Sportovní komise určí dvojice různých týmů, které se utkají po deseti minutách. Pětičlenná komise je sleduje a dělá si poznámky o výkonnosti, schopnosti těch partnerů a posuzuje také, jaká je mezi nimi souhra," vysvětluje Bělůnek.

Mohlo by se zdát, že jde především o humanitární akci, není tomu tak. A už vůbec není možné toto vyslovit před samotnými hráči, míní ředitel turnaje David Bělůnek. "Je to pro ně většinou vrchol sezóny, na který se připravují a je třeba říct, že do toho dávají maximum. Rozhodčí jsou s licencí a posuzování těch zápasů je ryze sportovní."

Zlínský turnaj je vůbec největším svého druhu v zemi. Začíná dnes ve 14 hodin. Konečné pořadí bude vyhlášené v neděli ve stejnou hodinu.

autoři: Andrea Kratinová , grg
Spustit audio