Dědicové rodiny Kohnových se zabavených pozemků nedočkali, soud zamítl jejich žalobu

1. únor 2017

Potomci rodiny Kohnových nevysoudili žádné další pozemky v Brně. Tamní krajský soud ve středu zamítl žalobu o určení jejich vlastnictví. Jedna z nejbohatších rodin prvorepublikového Brna přišla o stovky pozemků v době nacistického a komunistického režimu. Přes dvacet let se je v restitučním řízení snaží získat zpět.

Soud v Brně nepřiznal vlastnictví pozemků Kohnovým dědicům a zdůvodnil to tím, že určení vlastnictví by v tomto případě bylo dědicům k ničemu. Bojovali o pozemky například v Bohunicích, Starém Lískovci nebo Štýřicích. Dožadovali se, aby soud uznal, že je v roce 1991 vlastnil jeden z členů rodiny Kohnových, který je pak v závěti odkázal svým potomkům. To by zmanenalo, že by je mohli snadněji získat v následném dědickém řízení.

V celém vleklém sporu se jedná o asi pět set pozemků už ve zmíněných městských částech Brna. Některé už získali a prodali, jiné neexistují. Současnými vlastníky jsou některé soukromé firmy, ale také Masarykova univerzita nebo Fakultní nemocnice Brno.

Kohnovi dřív vlastnili například cihelnu na Červeném kopci, která zaměstnávala okolo pěti set lidí. Na tomto místě chce brněnský magistrát vystavět nové byty a park, ale právě kvůli sporům není možné na sedmihektarové ploše výstavbu zahájit.

Rodina skoupila pozemky v Brně před druhou světovou válkou. Poté o ně přišli, poprvé to bylo v roce 1940, kdy jim je sebrali nacisté a to kvůli jejich židovskému vyznání. Po válce přišel komunistický režim a úřady pozemky rodině zabavily a znárodnily. Čtveřice dědiců se o majetek určený závětí přihlásila v roce 1989. A zhruba od té doby se spory doteď táhnou.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio