Na Kamenném vrchu v Brně znovu rozkvétají koniklece. Letos je střeží dobrovolníci

Na tisíce trsů konikleců v přírodní rezervaci Kamenný vrch v Brně v těchto dnech dohlížejí dobrovolníci. Hlídají, aby fialové květy neponičili lidé, kteří se tam v době koronavirové pandemie procházejí. Problémy musí řešit dobrovolníci výjimečně. Jejich dozor je hlavně preventivní, pokutovat totiž nikoho nemohou.

„Jsem sice Brňačka, ale na koniklece jsem šla úplně poprvé a to nejsem nejmladší. Říkala jsem si, že když možná není úplně hezky, takže tady bude o to míň lidí a užijeme si jen ty kytičky,“ říká jedna z návštěvnic Koniklecové louky v Novém Lískovci.

„Přišla jsem cíleně na focení. Už jsme tady byli minulý rok. A hodně se nám to líbilo. Trošku jsme se báli, že ty koniklece poničí mráz a sníh, ale jsme rádi, že to vydrželo,“ doplňuje druhá.

Paní Petru nebo paní Lucii neodradilo chladné počasí, drobný sněhový poprašek, ani čvachtající bláto pod nohama. Vyrazily na procházku na Kamenný vrch v Brně a nezapomněly foťákem fialově kvetoucí místa zdokumentovat. Ne všichni ale obdivují koniklece takhle ohleduplně z vyšlapaných stezek. I proto přírodní rezervaci obchází dvě dobrovolnice, které dohlíží na to, aby lidé květiny neničili.

„Procházíme se, upozorňujeme lidi na to, aby nešlapali mimo cestičky a aby tam neběhaly děti. A také aby sem lidi nechodili se psy. Často se nám stane, že nás lidi jen tak zastaví a děkují nám, že tu na to dáváme pozor.“ Podle dobrovolnice Alexandry jejich upozornění většinou lidé vezmou s nadhledem.

„V drtivé většině případů jsou lidé opravdu milí. Poděkují za to, že je upozorníme například na to, že tu nemohou být s pejskem. A odejdou pryč. Asi jen ve dvou případech se mi stalo, že se lidé tvářili, že mě neslyší, když byli mimo cestičky, protože si mermomocí chtěli ty koniklece vyfotit.“

Kdo by si chtěl procházku zpestřit trochou matematiky, napočítal by tady až 60 000 trsů konikleců. To je ale pouze odhad. Ekologové chtějí přesnější údaje a tak se do sčítání v budoucnu pustí přírodovědci z Masarykovy univerzity v Brně. Jejich výsledky by mohly potvrdit předpoklad ochránců, že je tohle místo koniklecovým světovým unikátem.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související