Na jižní Moravě bude jezdit 37 nových elektrických vlaků, kraj představil první soupravy veřejnosti

Cestující po jihomoravské železnici budou moct na některých linkách využít nové vlaky. První dvě soupravy Moravia Jihomoravský kraj poslední srpnový víkend pokřtil a ukázal veřejnosti. Úřad bude vlaky za několik miliard korun vlastnit a konkrétního dopravce soutěžit.

Kraj si objednal 37 vlaků a první by se měly dostat na železnici ještě letos. „Finanční objem celého projektu nákupu nových vlaků činí 6,7 miliard korun bez DPH. Jihomoravský kraj na něj bude čerpat dotaci z operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy. V současné době probíhá schvalovací proces železničních vozidel na Drážním úřadě. Očekáváme, že v průběhu podzimu bude zahájen zkušební provoz s cestujícími ve dvou vozových soupravách,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

Zbytek vlakových jednotek by měl kraj dostat v prvních měsících příštího roku. Nové soupravy budou jezdit hlavně na linkách S2 (ta spojuje Křenovice a Letovice) a S3 (spojnice Tišnovska s Brnem, vlaky pak pokračují do Židlochovic nebo Hustopečí).

Původní termín dodání byl konec roku 2022. Práce se zpomalily kvůli koronavirové pandemii a také kvůli napadení Ukrajiny Ruskem. Firma Škoda Group, která vlaky vyrábí, si totiž nechavála některé součásti dovážet právě z Ukrajiny. O nákupu souprav rozhodli krajští zastupitelé v listopadu 2019 a Jihomoravský kraj se tak stal prvním v Česku, který si pořídil vlastní vlaky. Prvním provozovatel budou České dráhy. Dalšího plánuje krajský úřad soutěžit tak, aby mohl provozování zajistit od konce roku 2024.

Vinná jízda

Vlaky jsou elektrické, jednopodlažní. Šest jich bude menších se sedačkami pro téměř 150 cestujících, ostatní budou větší s víc než 330 místy. Cestující v nich najdou připojení k wi-fi, usb porty, prostor pro přepravu kol nebo koloběžek. Kromě toho bude jejich součástí také externí defibrilátor, pokud by někdo ve vlaku potřeboval resuscitaci. Nové soupravy můžou jet rychlostí až 160 kilometrů v hodině. Jsou energeticky úspornější než ty stávající, a to až o několik desítek procent.

Každá souprava ponese název po odrůdě vína, které je pro region typické. Ty první dvě se jmenují Pálava a Fratava.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související