Na jihu Moravy vzniknou nové seriály o spisovatelce Monyové a podle románu Kateřiny Tučkové

9. září 2024 10:25

Brno se stane dějištěm nového seriálu o upírech, spisovatelce Simoně Monyové nebo o vyhnání Němců z města po druhé světové válce. Jsou to tři ze sedmnácti projektů, které uspěly v poslední výzvě Jihomoravského nadačního fondu. A rozdělí si mezi sebe osmnáct milionů korun.

Dvoudílná televizní minisérie bude adaptací románu Kateřiny Tučkové jménem Vyhnání Gerty Schnirch. Jde o příběh zasazený do doby z konce druhé světové války, kdy byli německy mluvící Brňané vyhnaní z města. Peníze z fondu získal také seriál založený na příběhu a životě Simony Monyové. Jeho hlavním tématem bude i domácí násilí, se kterým se spisovatelka sama potýkala. Monyová zemřela v roce 2011, kdy ji v brněnských Obřanech zabil její muž. A třetí seriál je zahraniční, jmenuje se City of Blood.

Čtěte také

Detaily k němu přidává šéfka Filmové kanceláře Brno Ivana Košuličová: „Je to osmidílná upírská série, která je posunutá do blízké budoucnosti roku 2036. Lokace, které se natáčejí v České republice, představují Berlín. Lokační manažeři a producenti si v rámci Brna vybrali objekt výstaviště a Vlněny.“

Filmaři scény v Brně natáčeli pro společnost Disney pro její internetovou streamovací platformu Disney+, což je obdoba třeba Netflixu, Voya, HBO MAX a dalších.

Kromě seriálů i filmy

Vznikne třeba pohádka Zlatovláska natáčená na zámku v Lednici nebo dokument o brněnské zpěvačce Nikole Mucha či krátký dokument o segraci Romů na základních školách. Ještě letos uvidí lidé v kinech i filmy, které fond podpořil v předchozích letech. Od minulého týdne je k vidění snímek Světýlka o rozpadu rodiny očima dítěte. V říjnu bude mít premiéru Sbormistr o sexuálním zneuživání v dětském pěveckém sboru.

Jihomoravský filmový fond existuje od roku 2018, podpořil od té doby výrobu víc než 90 různých děl, poslal jim zatím téměř 80 milionů korun. Mezi jinými regiony je v takové podpoře filmařů jižní Morava na špici. I proto zástupci fondu chtějí usilovat o to, aby v Brně vznikl i menší filmový ateliér, studio pro filmaře.

Jaké jsou podmínky pro filmaře, pokud peníze z fondu dostanou? Musí všechny peníze utratit v Jihomoravském kraji. Nejen za hotely nebo občerstevní či autodopravu, ale taky za služby, za místní profesionály. A z údajů fondu se ukazuje, že štáby v kraji zpravidla utrácí i víc než dvojnásobek. Z tohoto pohledu je tedy podpora účelná, peníze do fondů posílají ze svých rozpočtů Brno a Jihomoravský kraj. Do konce září se můžou o peníze nově hlásit i tvůrci podcastů, tedy audio pořadů.

„Jedná se o narativní podcast, takže to musí mít narativní oblouk a způsob vyprávění, aby bylo potenciálně možné mít podcast jako námět pro audiovizuální dílo. Jedná se o podobnou věc, jako když podporujeme scénáře. Nemáme vliv na to, jestli se to natočí. A podcast je nový druh toho, jak podpořit náměty,“ dodává Ivana Košuličová.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související