Na hradě Veveří začaly opravy střech za téměř 17 milionů korun

13. listopad 2018

Budova purkrabství, občerstvení a všechny věže na příhrádku na hradě Veveří dostanou do konce příštího roku nové střechy.

Některé trámy jsou staré i několik století a jsou poškozené dřevokaznými brouky a houbami. Na jejich obnově proto teď začali pracovat řemeslníci.

„V některých objektech byly v havarijním stavu i stropy. Budova občerstvení a západní brány tak bude mít nové stropy,“ dodává kastelánka Lenka Florková.

Prachová věž na hradě Veveří nedaleko Brna vznikla původně jako podpěra jednoho z paláců

Hradní nádvoří

Pouhých dvacet kilometrů severozápadně od centra Brna stojí na velkém skalním ostrohu hrad Veveří. Jednou z jeho výrazných částí, které stojí za pozornost, je Prachová věž. Na její vrchol vede z nádvoří jen pár desítek schodů, přesto je z ní hezký výhled. „Za dobrého počasí je vidět na kopec nad dálnicí u Říčan. Věž je totiž trochu vysunutá z hradního půdorysu, takže nabízí průhled mezi dvěma kopci. Nikam dál odtud vidět není,“ popisuje zástupce kastelánky Pavel Uedl.

Návštěvníky by mohly ohrozit i padající střešní tašky. Opravy za téměř sedmnáct milionů korun zasáhnou v příštím roce i do turistické sezony. Pohyb návštěvníků by to však omezit nemělo. „V sezoně se bude opravovat střecha nad purkrabstvím a nad ovčínem, kam stejně běžní návštěvníci nemají přístup,“ uzavírá Florková.

autor: Hana Florianová
Spustit audio