Myslíme si, že víme, kde Parkinsonovu nemoc řešit. Dosavadní vědecké studie ale zatím nevyšly. Výzkum ještě potrvá, říká neurolog

11. duben 2023

Parkinsonova nemoc byla poprvé popsána v roce 1817 britským lékařem Jamesem Parkinsonem. O nemoci se ale například zmiňují už ajurvédské spisy.

„Ve Staré Indii se dokonce léčila rostlinou fazolového typu, která skutečně obsahuje látku, z které se v současnosti vyrábí lék na Parkinsonovu nemoc. Západní medicína tento lék dokázala syntetizovat až v 70. letech minulého století,“ doplňuje brněnský neurolog Marek Baláž.

Čtěte také

Kromě léků je v současné době odborníky za průlomovou léčbu Parkinsonovy choroby označována tzv. hluboká mozková stimulace. A to i přesto, že zákrok není vhodný pro všechny pacienty. Celosvětově se podle Baláže uvádí, že ho může podstoupit asi 5 až 10 % pacientů. „I tak lze tuto léčbu označit za průlomovou, protože stále poskytuje velké části lidí s tímto onemocněním možnost vrátit se v čase o několik roků dozadu,“ říká neurolog.

Parkinsonova nemoc je nevyléčitelné neurodegenerativní onemocnění. Postihuje miliony lidí po celém světě. Jako příčina onemocnění se uvádí postupné odumírání buněk, které produkují dopamin. Právě tato látka zajišťuje správný přenos signálů mezi nervovými buňkami. Přesnou příčinu nemoci se zatím nepodařilo odhalit. Současná medicína se tak zaměřuje především na zmírnění jejích příznaků, mezi které patří například třes či ztuhlost.

Čtěte také

„Dnes už víme, že mozkové buňky, které produkují dopamin, jsou při této nemoci ničeny shluky bílkovin. V současné době je tedy cílem mít do budoucna léky, které doplní nejen dopamin, ale také látky, které zabrání tomu zlému shlukování bílkovin. Myslíme si tedy, že víme, kde problém řešit, ale žádné dosavadní velké vědecké studie, které by potvrdily některé konkrétní postupy, zatím nevyšly. Výzkum bude bohužel ještě dlouhý,“ říká Marek Baláž.

Jak funguje tzv. hluboká mozková stimulace? O co člověk kvůli Prakinsonově nemoci přichází? A kam dál vede její výzkum? Neurologa Marka Baláže z I. neurologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se ptá Karolina Antlová. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související