O pořadu My a oni

Pravidelný pořad, který formou rozhovorů a reportáží poskytuje obraz soužití cizinců s Čechy v Praze.

Kdo jsou lidé, kteří přicházejí žít do naší země? Z jakých důvodů si vybírají právě české prostředí a co sem přinášejí? Znamená jejich příchod do Česka bohatší společnou budoucnost nebo naopak vzniká konfrontace, rozdělení na „my“ a „oni“? Jak je přijímáme? Jak se dovolávají svých práv a jak se integrují do zdejší společnosti? Máme důvody k obavám z cizího, jiného a neznámého?

Na všechny tyto otázky odpoví pořadi Goranky Oljači prostřednictvím portrétů cizinců žijících v Praze. Uslyšíte i reportáže ze života občanských sdružení, zabývajících se problematikou migrace a kulturní integrace lidí pocházejících odjinud. My a oni je první týdenní pořad na vlnách Českého rozhlasu, který se pravidelně věnoval a věnuje fenoménu migrace u nás. Získal první cenu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v novinářské soutěži Příběh uprchlíka.

Historie pořadu:
Podnět k zařazení pořadu My a oni do schématu Českého rozhlasu Regina dala Goranka Oljača, která ho dodnes připravuje. První pořad jsme vysílali v lednu roku 1999.

Pořad vysíláme v rámci Studia Noc v pátek v 19:45.

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
Brno

Další pořady

  • Česká dvanáctka

    Hitparáda nových českých písniček populární hudby.

  • Vyhrajte traktůrek

    Novinky a užitečné informace z oblasti zahrádkářství, jak pečovat o jarní zahrádku, co zasít, jak se co pěstuje i zajímavosti z květomluvy. Zkrátka nepřijdou ani kutilové.

  • Na cestě

    Je dávnou specialitou naší malé země, že o víkendech vyrážejí z měst trampové s nabalenými usárnami, teletinami, krosnami či prostě baťohy a směřují do přírody.

  • Alex a host

    Rozhovory s osobnostmi.