Muzeum ve Šlapanicích vystavuje pečeti

13. červen 2007

Výstava panovnických, šlechtických, církevních a dalších pečetí - to je lákadlo, kterým se v těchto dnech snaží své návštěvníky zaujmout Muzeum Brněnska ve Šlapanicích. Expozice je pozoruhodná i tím, že všechny vystavené exponáty pocházejí z jediné soukromé sbírky.

"Na výstavě mohou návštěvníci spatřit několik desítek historických pečetí v rozsahu zhruba od 14. století až prakticky do současnosti, do století dvacátého. Pečeť sama o sobě představovala uzavření listiny, sloužila k uzavírání právních aktů. Bez zpečetění vydavatele písmenosti neměla listina právní platnost. Postupně během doby začal význam pečeti upadat, začaly je nahrazovat podpisy, razítka atd. V současné době je to už taková příležitostná záležitost," vysvětluje kurátor výstavy Milan Koudelka.

"Nejmladší pečetě, které tady jsou, pocházejí z 20. století. Jsou to buď osobní pečetě jednotlivců, nebo to jsou pečetě kancelářské - správy hosdpodářských záležitostí atd. Zdobnost byla důležitá zejména u panovnicíkých pečetí, kdy vyjadřovala vysoké postavení vydavatele. Zdobnost převládala i u šlechtických a církevních pečetí. Výroba pečetního typáře byla dosti drahá, v tom starším období si tak honosný pečetní typář mohli dovolit jen bohatí lidé. Zdobená pečeť tak vždy představovala nějakého vysoce postaveného člověka," dodává Milan Koudelka.

Výstava Historické pečeti v Muzeu Brněnska ve Šlapanicích potrvá do 2. září. Otevřeno tam mají od středy do neděle vždy mezi 13. a 17. hodinou.

Spustit audio