Most u Černé hory je znovu uzavřen, silničáři postaví nový. Do konce roku platí objížďka

20. únor 2018

V pondělí odpoledne uzavřeli silničáři obchvat Černé Hory na Blanensku. O více než měsíc dřív než předpokládali.

Součástí obchvatu městysu je most, jehož stav se v posledních týdnech zhoršil natolik, že by mohlo hrozit jeho zřícení. Veškerá doprava teď vede centrem Černé Hory.

Silničáři totiž při poslední z kontrol zjistili, že je most nebezpečný pro jakýkoliv provoz a mohl by spadnout. Doprava přes obchvat a tedy i most vedla několik měsíců jen v omezení v jednom směru z Brna na Svitavy.

Podle Ředitelství silnic a dálnic ale auta, především nákladní, nedodržovala v úseku maximální povolenou rychlost třicet kilometrů v hodině a konstrukci tak stále víc ničila. Proto od pondělního odpoledne řidiči přes obchvat Černé Hory neprojedou a musí v obou směrech jezdit centrem městysu.

Do konce roku přes Černou horu

Objížďka by měla trvat zhruba do konce letošního roku. Silničáři teď čekají na vydání stavebního povolení od jihomoravského krajského úřadu, ten ho má vydat na konci února, se samotnou demolicí starého mostu ale můžou začít až na přelomu března a dubna.

Přesto Ředitelství silnic a dálnic věří, že nový most za odhadovaných třicet milionů korun stihnou dostavět ještě v letošní stavební sezóně. Několik příštích měsíců ale budou muset obyvatelé Černé Hory počítat se zvýšenou dopravní zátěží.

Podle údajů Ředitelství a dálnic po obchvatu v roce 2016 projelo denně průměrně šestnáct a půl tisíce aut denně, ta se teď tedy přesunou do centra.

Silnici často nelze ani přejít

Obyvatelé Černé hory samozřejmě nejsou nijak rádi, ale někteří už jsou se stavem smíření. Takovou situaci zažili už loni, kdy silničáři most úplně uzavřeli v létě a o pár měsíců později znovu zprovoznili v jednom směru.

Teď je čeká stejná situace, ale potrvá déle. Silnice plná vozidel rozděluje Černou Horu na dvě poloviny a lidé mnohdy přes cestu ani nemůžou přejít. Nezávislý starosta Ondřeje Měšťan teď bude usilovat alespoň o to, aby u jediného přechodu ve městě mohl dočasně fungovat semafor, který by lidem zajistil bezpečnější přecházení.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související