Moravské zemské muzeum v Brně zve na zajímavou výstavu

25. červenec 2007

Vedra, která v posledních dnech sužují lidi i přírodu, mají u většiny národa ještě jeden "černý puntík". Houbaři mají zatím "houby" sezónu, což pro mnoho z nich znamená, že dovolená nestojí za nic. Moravské zemské muzeum v Brně jim ale touhu vidět krásný hříbek, nebo třeba alespoň muchomůrku, může vynahradit. Po celé léto je tam totiž k vidění výstava "Houby a ovoce v modelech Josefa Rulíška". Ručíme za to, že vše vypadá, jako právě přinesené z lesa či zahrady.

"Výstava představuje dřevěné modely hub a ovoce z lipového dřeva. Autorem je řezbář Josef Rulíšek, který je dělala zhruba ve 20. a 30. letech minulého století a jsou to vlastně opravdu jediné dřevěné modely hub a ovoce na světě. Je to klasický příklad takové té perfektní jemné řezbařiny a navíc jak návštěvníci uvidí, ty modely jsou věrnou kopií přírodním předlohám." Říká kurátor výstavy Vladimír Antonín.

"Řezbář pocházel z Moravy a přímo tady v Brně v muzeu ty modely vyráběl. V depozitářích máme celkem 400 modelů hub, ovoce je zastoupeno 40 kusy. Většina modelů představuje běžné houby té doby." Dodává Vladimír Antonín.

Spustit audio